Polen stänger kolgruvor senast 2049

Brunkolsgruvan Turów nära staden Bogatynia i Polen. I dag kommer merparten av Polens energiförsörjning från kol. Nu har landets regering och fackliga representanter kommit överens om att landets kolgruvor gradvis ska stängas fram till 2049. Arkivbild.
Efter långa förhandlingar med överhängande hot om fackliga demonstrationer har Polens regering kommit överens med facket om att gradvis stänga landets kolgruvor fram till år 2049.
Enligt överenskommelsen mellan regeringen och facket ska inga uppsägningar ske. Arbetare ska i stället kunna flyttas till de gruvor som fortfarande är i drift och arbeta där till pensionen.
Aktien i Polens största energibolag PGE rusade över 20 procent efter beskedet om att gruvorna ska stängas.
Merparten av landets energiförsörjning kommer i dag från kolkraft och Polen är det enda EU-land som inte förbundit sig till att vara koldioxidneutralt år 2050. Landets styrande parti Lag och rättvisa (PIS) har sagt att mer tid och pengar behövs för att växla till renare energislag.
– Det här är riktningen för omvandlingen av Polens gruv- och energisektor. Vi följer EU:s policys, säger Artur Sobón, talesperson för regeringen.

ANDRA LÄSER