Flera döda efter demonstrationer i Peru

Minst tre personer uppges ha dödats då polisen öppnade eld med hagelgevär mot en fredlig demonstration i Perus huvudstad Lima. Flera har också skadats. Nu uppmanas landets nyligen tillsatte president att avgå.

Demonstranter tar skydd från polisens tårgas under en demonstration i Lima under lördagen.
15.11.2020 10:54 UPPDATERAD 15.11.2020 12:11
Tusentals demonstranter har gått ut på gatorna i Peru den senaste veckan för att visa sitt missnöje med den nyligen tillsatte interimspresidenten Manuel Merino.
Merino efterträdde i måndags den populäre presidenten Martín Vizcarra, som avsattes på grund av korruptionsanklagelser, och blev därmed Perus tredje president på fyra år.
Men den nye presidenten uppmanas nu av kongressens talman att avgå, efter att en fredlig demonstration i Lima mötts med våld från polisen och tre demonstranter dödats. En 25-årig man dog efter att ha skjutits i huvudet och ansiktet med ett hagelgevär. Minst 63 demonstranter ska också ha skadats.
Demonstranterna bar skyltar med texter som "Merino, du är inte min president" och "Bedragaren Merino".
Polisen släppte även tårgas från helikoptrar för att försöka skingra demonstranterna, som hotade med att marschera mot kongressbyggnaden. Polisens agerande har kritiserats av FN och Amnesty International.

ANDRA LÄSER