Biden pressas om migration, krig och Kina

Migration, krig och om USA:s president Joe Biden ska ställa upp till omval 2024. Biden pressades under sin första presskonferens i Vita huset, efter 64 dagar vid makten. Han var särskilt skarp i kritik av Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Joe Biden möter pressen.
25.03.2021 20:13 UPPDATERAD 25.03.2021 21:16
Under en timmes presskonferens i Vita huset i Washington DC ställdes Biden för första gången till svars om regeringens politik. Och han pressades hårt mot den färgfyllda fanborgen i en coronagles sal.
Biden var skarp i sin kritik mot Kina och landets ledare Xi Jinping, och sade att Xi är en mycket smart kille, "men han har inte ett demokratiskt ben i sin kropp".

Riktar kritik

– Jag har nog tillbringat mer tid med honom än någon annan världsledare, sade Biden med hänvisning till kontakterna mellan de två länderna när han var vicepresident under Barack Obama.
– Vi söker inte konfrontation. Men vi tävlar med Kina, säger Biden på presskonferensen.
Biden sade att han var skarp i sin kritik mot brott mot de mänskliga rättigheterna, vad som händer minoritetsgruppen uigurer och vad som händer i Hongkong, i sitt samtal med Xi.
Han skickade också en varning om ett amerikanskt "svar" om Nordkorea väljer att eskalera en konflikt.
På en fråga om soldatreträtt från Afghanistan var Biden svajande, men sade att den tidigare regeringens mål om tillbakadragande den första maj "blir svår att hålla".

Tryck mot gräns

De fränaste inrikespolitiska frågorna rörde den senaste migrationsvågen mot USA:s södra gräns, och om de ensamkommande barn som hålls i förvar.
President Biden erkände att omständigheterna måste förbättras, men upprepade att migrantfamiljer inte släpps in om de kommer till gränsen.
Den inrikespolitiska frågan lär jaga Biden och hans regering den närmaste tiden, då flyktingströmmarna åter växer från Centralamerika och Mexiko.
Biden inledde presskonferensen med att meddela att antalet som kan vaccineras mot covid-19 kommer att öka drastiskt, han sade att vaccinationsmålet under de 100 första dagarna vid makten är 200 miljoner doser. Det tidigare målet på 100 miljoner doser är redan uppnått.

Ambitiöst vaccinmål

– Det är ambitiöst. Ingen annat land har ens kommit nära det här. Men jag tror att vi kan klara det, säger Biden.
Sedan fick den 78-årige presidenten frågor om han ställer upp för omval 2024.
Biden valde att med ett lätt irriterande leende besvara frågan som hypotetisk, men "att det är min förhoppning".
– Men jag kan inte veta vad som händer de närmaste tre och ett halvt, fyra åren.

Joe Biden

Joseph (Joe) Biden föddes 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.
Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.
Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.
En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.
Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Han har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.
Gift med Jill Biden och har två barn i livet, Hunter och Ashley.
Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som skadades i olyckan. Beau Biden avled i cancer 2015.

ANDRA LÄSER