Svenska regeringen tar avstånd från YPG och PYD – Biaudet rasar: ”Ger efter för utpressning”

Den svenska regeringen tar avstånd från kurdiska YPG och PYD, med hänvisning till en problematik som skadar förhållandet till Turkiet. – Det här betyder inte så mycket i praktiken, säger PYD-ledaren Salih Muslim till TT.

Ulf Kristersson ska träffa Turkiets Erdogan. Arkivbild.
05.11.2022 09:37 UPPDATERAD 06.11.2022 09:43
Med bara några dagar kvar innan Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan i Ankara på tisdag väljer den svenska regeringen att tillmötesgå Turkiets krav och ta avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD.
– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M), i Ekots Lördagsintervju.
– Vi tycker att det är viktigt att man klargör att det inte kommer att finnas några tvivelaktiga kontakter, det får inte finnas någon osäkerhet i det här samröret.

Finska politiker oroade

De svenska uttalandena möts även av oro från finländska politiker. Eva Biaudet (SFP) som sitter i riksdagens utrikesutskott säger att den svenska kursändringen är olycklig.
– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, säger Biaudet till Svenska Yle.
Hennes riksdagskollega Kimmo Kiljunen (SDP) anser att frågan är väldigt känslig, eftersom det handlar både om värderingar och strategiskt samarbete.
– Vi följer vad den nya svenska borgerliga regeringen gör mycket noggrant. Vi kommer hur som helst att samarbeta med den svenska regeringen. Det kan handla mer om intressepolitik än förändring av värderingar. Men det är värt att notera, säger han till Svenska Yle.
Både Kimmo Kiljunen och Eva Biaudet påpekar dock att Finland fattar sina egna beslut.
Eva Biaudet är missnöjd med den svenska kursändringen. Arkivbild.

"Bara ett spel"

Enligt Salih Muslim, ledare för det syriska PYD, lär inte uttalandet ändra någonting i praktiken.
– Som parti har vi aldrig haft direkta relationer med den svenska regeringen, bara svenska organisationer, säger han till TT.
Muslim understryker att PYD inte "har rätt att diktera svensk politik" – och är fortfarande säker på att Sverige skulle agera vid ett skarpt läge.
– Jag har väldigt svårt att se att Sverige skulle ignorera sina principer om mänskliga rättigheter vid en turkisk intervention, säger han, och tillägger:
– Det här är bara är ett spel, ingenting annat.

Natomedlemskap överordnat

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.
Den nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje som betraktar de båda kurdiska organisationerna som terrorister.
På frågan om hur Sveriges hållning till YPG och PYD kommer att förändras med den nya regeringen svarar Billström att man inte har för avsikt att ha ett nära samröre med organisationerna, men att "dörren kan hållas öppen" i rent humanitära frågor, som biståndsfrågor.
Enligt Billström är det överordnade värdet Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att nå framgångar i förhandlingarna med Turkiet.

Kristersson: "Det står i avtalet"

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar Billströms besked i TV4:s Nyhetsmorgon. Han menar att avståndstagandet från YPG och PYD inte är något nytt och hänvisar till det trepartsavtal som slöts mellan Sverige, Finland och Turkiet i somras.
– Vi ska inte ha politiska samarbeten med organisationer som står så nära PKK. Det står också i det här avtalet, så det är inget nytt över huvud taget, säger Kristersson.
Han säger vidare att avståndstagandet gäller för politiska samarbeten och att det finns former av humanitärt arbete och biståndsarbete som inte berörs.
– Så jag tror inte att det betyder någon stor förändring. Vi lever upp till avtalet på alla områden och det är bland annat det jag ska diskutera med Turkiets president Erdogan.

Turkiets krav på Sverige

För att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan har de tre länderna ingått ett gemensamt avtal med en rad punkter som ska uppfyllas.
Det handlar bland annat om gemensamt samarbete mellan rättsvårdande myndigheter, säkerhetstjänst och mot terrorism. Särskilt nämns de kurdiska organisationerna PKK och YPG/PYD.
Utöver detta har Turkiet ställt krav på att framför allt Sverige utvisar en rad "terrorister".

"Ett svek"

Men beskedet får kritik från den tidigare regeringen som var med och slöt trepartsavtalet. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson (S) kallar hanteringen av Natoprocessen både ”oroväckande” och ”undfallande” i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet :
”Först veckans besked om att öppna upp för kärnvapen på svensk mark, och nu avståndstagandet mot kurderna i Syrien. Dessa kontroversiella steg tas dessutom utan någon kontakt med oppositionen. Ingenting har förankrats i riksdagen. Regeringen agerar helt självsvåldigt på ett sätt som bryter mot svensk utrikespolitisk tradition”.
Socialdemokraterna meddelade förra året att partiet skulle fördjupa sitt samarbete med PYD efter en uppgörelse med den dåvarande politiska vilden Amineh Kakabaveh.
”Att den svenska regeringen nu vill ta avstånd från dem är ett svek”, skriver Morgan Johansson till SvD.

ANDRA LÄSER