Kandidaterna till Runeberg Junior klara – därför är finlandssvensk barnlitteratur så bra just nu

Amanda och Sofia Chanfreau, Annika Sandelin och Jenny Lucander, Sanna Sofia Vuori och Cara Knuutinen samt Linda Bondestam och Mimi Åkesson är nominerade med svenskspråkiga böcker till Runeberg Junior. Mia Österlund förklarar varför finlandssvensk barnlitteratur är så bra just nu.

Jenny Lucander och Annika Sandelin, Mimi Åkesson och Linda Bondestam, Cara Knuutinen och Sanna Sofia Vuori samt Amanda och Sofia Chanfreau är de barnboksskapare vars svenskspråkiga böcker nominerats till Runeberg Junior.
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
17.11.2022 10:01 UPPDATERAD 17.11.2022 14:28
Fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga böcker tävlar om litteraturpriset Runeberg Junior 2023. Listan kungjordes på Borgå stadsbibliotek på torsdag klockan 10.
Systrarna Amanda och Sofia Chanfreau kniper sin andra prisnominering på två veckor för Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderströms), en bok som tjusat juryn med en ”otroligt vacker värld av fantastiska varelser”. 
Annika Sandelin och Jenny Lucander nomineras för bilderboken När farmor flög (Förlaget M), som juryn beskriver som ”en härligt udda bok om vänskap, vingar och att gå sin egen väg”. Sanna Sofia Vuori och Cara Knuutinens bilderbok Lejon kommer (Förlaget M) nomineras i sin tur för att den genom sitt traditionella grepp inger trygghet hos både vuxna och barn.
Dessutom nomineras Här är alla andra (Förlaget M) av Mimi Åkesson och Linda Bondestam, som beskrivs som en bilderbok i ordets främsta mening, och som en bok som lockar till diskussion.
De finska böcker som nomineras är Mikko Kalajoki och Jani Ikonens Almus: Tännetuloa terve (WSOY), Roope Lipastis Palavan kaupingin lapset (WSOY), Helena Meripaasis Pystykorvatalvi (Otava) och Arttu Unkari och Kai Vaalios Isämies ja hyytävä hypnoosi (Otava).

”Nu skördar vi frukterna”

Finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur har rönt stora prisnomineringsframgångar denna höst både i Sverige, där Ellen Strömbergs Vi ska ju bara cykla förbi nominerats till Augustpriset, och i Finland. HBL ringde upp barnlitteraturkritikern Mia Österlund, även hon prisbelönad i höst (Vanessapriset för barnlitteraturkritik), och frågade varför det går så bra för finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur just nu.
– Nu skördar vi frukterna av ett bredare engagemang, det har skett ett kunskapslyft! Vi har fått en välfungerande infrastruktur kring det barnlitterära, med allt från förlag till barnbokskritiker till förmedlare, det är sådant som bär upp. Litenheten gör att det är högt till tak, vi lever med Tove Janssons arv och vet att det lönar sig att köra på med det egna och egensinniga, säger Österlund, och tillägger:
– När det går bra lockas dessutom nya, duktiga aktörer med. Alla vill ju vara med på festen!
Förvalsjuryn för Runebergspriset bestod av bibliotekschef Tapani Häkkinen, seriekonstnären Kaisa Leka, seriekonstnär och kommunikationsexperten Marika Salomaa, ordförande för Föräldraföreningar i Borgå.
Härnäst kommer förskolebarn och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå att läsa böckerna och välja den slutliga vinnaren.

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och Tidningen Östnyland/KSF Medias gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman uppgår till 10 000 euro och det delades ut första gången i samband med Runebergsdagen i februari 2017.

Läs HBL:s recension av Giraffens hjärta är ovanligt stort här.
Läs HBL:s recension av När farmor flög här.
Läs HBL:s recension av Lejon kommer här.
Läs HBL:s recension av Här är alla andra här.

ANDRA LÄSER