Krönika: Så ser världens kraftfullaste chattrobot på finlandssvenskarna

Artificiell intelligens kommer att förändra världen på samma omvälvande sätt som internet. Vi har bara inte riktigt förstått det än. Med nya chattroboten ChatGPT får vi en glimt in i framtiden. Och den känner till finlandssvenskarna.

13.12.2022 07:01
Det tar inte en lång stund innan Tiktok surrar med videor på folk som har testat ChatGPT, den senaste av en rad olika AI-robotar som finns på internet. Skillnaden är att chattroboten är snäppet bättre, snäppet smartare och snäppet mer människolik i hur den efterliknar vanligt tal i sina svar. Det är företaget Open AI som har utvecklat ChatGPT med Elon Musk involverad i något skede och Microsoft som sponsor.
Jag kunde aldrig ha gissat att det skulle vara så skoj att leka runt med en ”språkmodell” (det är så den beskriver sig själv på svenska).
 Att sätta sig ned med en kopp te och slå upp en konversation väcker många tankar. Det är på samma gång en hisnande känsla av att det är så här vi kommer att arbeta inom bara några år och samtidigt få svar i stil med guldroboten C3PO från Stjärnornas krig.

ANDRA LÄSER