Pojkjuniorerna anklagades för sexuella övergrepp – sponsorn stoppar sitt stöd och ger pengarna till damhockeyn

I våras anklagade en kvinna flera spelare från Kanadas JVM-guldlag i ishockey för sexuella övergrepp. Nu stoppar en av sponsorerna sitt stöd till sommarens junior-VM. Pengarna går i stället till damernas VM nästa år.

Spelare i Kanadas VM-lag 2018 anklagas för sexuella övergrepp. Arkivbild.
Scotiabank pausar sitt stöd till kanadensiska ishockeyförbundet, som arrangerar JVM, tills att förbundet tar steg mot att "förbättra kulturen inom sporten – både på och utanför isen".
Beskedet kommer efter att den kanadensiska regeringen fattat samma beslut.

Pengar till damernas VM

"Ishockey har alltid varit Kanadas sport. Hockeyspelare är inte bara ambassadörer för sporten, de är även ambassadörer för vårt land och för de värderingar som vi, som kanadensare, upprätthåller och vårdar", skriver Scotiabanks ordförande och vd, Brian J. Porter i ett öppet brev.
Pengarna som öronmärkts för herrarnas uppskjutna junior-VM, som avgörs i Kanada i augusti, kommer i stället att gå till damernas senior-VM, som spelas i Kanada nästa år.
Dessutom ska banken donera pengar till en organisation som stöttar kvinnor som utsatts för våld.
Vidare skriver Porter att man förväntar sig att det kanadensiska förbundet samarbetar med den statliga utredning som tillsatts för att granska dem.

"Nöjd med utgången"

Fallet med kvinnan som anklagat JVM-spelarna för övergrepp har inte lett till åtal. Anledningen till att det uppmärksammats är att kvinnan nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och den kanadensiska hockeyligan CHL som spelarna tillhörde under sommaren 2018.
“Den kärande är nöjd med utgången och lättad över att den här svåra saken är löst", sade kvinnans advokat Robert Talach i ett mejl till TSN.
Kanadensiska ishockeyförbundet skrev på sin webbplats att det har varit medvetet om fallet sedan 2018 och gjort en internutredning.
"När det gäller den rättsliga talan som lämnades in i april i år, gjorde vi upp ärendet snabbt eftersom vi kände en moralisk skyldighet att svara på det påstådda beteendet som inträffade vid ett av våra evenemang, av spelare som deltog på vår inbjudan.", säger vd:n Tom Renney i ett uttalande.

ANDRA LÄSER