Esa-Pekka Salonen smittad med corona – vän och kollega hoppar in i hans ställe

Dirigenten Esa-Pekka Salonen har smittats av coronaviruset och kan därför inte vara med under uruppförandet av sitt eget verk.

Dirigenten Esa-Pekka Salonen jobbar för tillfället som musikalisk ledare vid San Francisco Symphony Orchestra.
Esa-Pekka Salonen tvingas stanna hemma under sina två inplanerade konserter med Radions Symfoniorkester den 15 och 16 december.
Satu Kahila, producent vid Radions symfoniorkester, säger till HBL att de inte kommenterar enskilda sjukdomsfall, men att ingen annan i orkestern har påverkats av sjukdomsfallet.
– Det hann upptäckas innan han hann komma hit och träffa orkestern, säger Kahila.
Enligt Yle är Salonen symtomfri och i karantän i sitt hem. Som inhoppare i Salonens ställe kommer Jukka-Pekka Saraste och leder orkestern.
– Det är Esa-Pekkas långvariga vän och kollega. Så med tanke på omständigheterna blev det så bra det kan bli när vi fick in Jukka-Pekka, säger Kahila.

Nyskrivet verk

Konsertprogrammet påverkas inte av sjukdomsfallet. Enligt planerna kommer Radions symfoniorkester framföra Salonens fem nyskrivna scener för klarinett och orkester, kínēma. Christoffer Sundqvist är solist på klarinett.
Under konserterna framförs också Igor Stravinskys oratorium Oedipus Rex.
Konserterna hålls i konserthallen i Musikhuset i Helsingfors och är ett beställningsverk av Yle. Konserterna sänds som direktsändningar på Yle Arenan och Yle Radio 1.
ANDRA LÄSER