Åbo Akademi startar ny klasslärarutbildning i samarbete med Uppsala universitet

Åbo Akademi kommer att utvidga sin klasslärarutbildning till Sverige från och med hösten 2023. Detta sker genom ett nytt samarbete med Uppsala universitet.

Åbo Akademis rektor Moira von Wright hoppas på ett stort intresse för den nya klasslärarutbildningen. Arkivbild.
Sofia Westerholm/SPT
29.09.2021 17:07 UPPDATERAD 29.09.2021 17:58
Den nya klasslärarutbildningen i Sverige innebär att Åbo Akademi blir det första utländska, nordiska universitetet som etablerar sig i grannlandet.
Samarbetet mellan Åbo Akademi och Uppsala universitet ska stärka såväl den finländska som den svenska lärarutbildningen.
Enligt Åbo Akademi kommer samarbetet att vara starkt forskningsinriktat. Det kommer också att erbjuda nya möjligheter till internationella utbyten för både lärare och studenter.
Från och med hösten 2023 antar fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier sammanlagt 40 nya studenter till klasslärarutbildningen i Sverige. Utöver Uppsala universitet kommer den nya utbildningen även att samarbeta med skolor och kommuner utanför Uppsalaregionen.
Moira von Wright, rektor vid Åbo Akademi, säger att Uppsala universitet är en god samarbetspartner av flera orsaker.
– Vi har haft goda relationer redan länge. Dessutom har vi redan tidigare haft olika utbyten och samarbete på alla nivåer. Universitet är också lätt att nå från både Åbo och Vasa, och så är det ett väldigt framstående universitet.
Hon hoppas att intresset för utbildningen blir stort.
– Det är en unik chans så jag hoppas att många intresserar sig för utbildningen. Det är nu upp till oss att se till att informera om den, säger von Wright.
Kostnaderna för etableringen av den nya utbildningen fördelas jämnt mellan de finska och svenska aktörerna.
Läs också:
Åbo Akademi vill börja utbilda klasslärare i Sverige – ”Finländsk lärarutbildning är ett starkt varumärke”

ANDRA LÄSER