"Vatreni" hyllades på gator och torg i Zagreb

I Frankrike hyllades världsmästaren. På samma vis hyllades silvermedaljören i fotbolls-VM, Kroatien, under måndagen i Zagreb. "Vi är få, men vi trodde på det och det är tillräckligt", stod det på en av hyllningsbanderollerna som mötte laget.

Stora skaror med kroatiska fotbollsanhängare följde med VM-finalen i till exempel Zagreb.
16.07.2018 20:40
Kroatien förlorade VM-finalen mot Frankrike, men ses ändå som hjältar i hemlandet.
Enligt AFP var uppemot 100 000 supportrar på plats i centrala Zagreb för att hylla spelarna, som åkte genom gator och torg i en taklös buss.
Om inte hejaropen och jublen, både när laget anlände på Zagrebs flygplats och under deras parad i staden, avslöjade det, så visade flera av de banderoller som syntes i folkvimlet vad kroaterna kände för sitt landslag.
"Vi är få, men vi trodde på det och det är tillräckligt" stod det på en av dem.
Det statliga järnvägsbolaget hade halverat biljettpriserna för att så många som möjligt skulle kunna vara med i firandet, enligt AP på Twitter. Vissa kroater valde till och med att skippa sina jobb för att få hylla "Vatreni", de eldiga, som laget kallas i folkmun.
– Jag stängde min mottagning för att välkomna våra hjältar, säger läkaren Sanja Klajic till AFP. Klajic valde att sätta upp en skylt utanför sin mottagning med orden "Idag, 16 juli 2018, är mottagningen stängd på grund av vårt Vatreni".
Även de kroatiska tidningarna stämde in i hyllningskörerna.
"Tack hjältar – ni gav oss allting", är Sportske Novostis huvudrubrik dagen efter VM-finalen.
"Brave hearts – ni gjorde oss stolta", skriver Jutarnji List.
Det lilla Balkanlandet med fyra miljoner invånare var VM:s stora skräll. Laget fick nya supportrar över hela världen för sitt uppoffrande spel och förmåga att vända underlägen, bland annat i semifinalen mot England.

ANDRA LÄSER