"För sent ute" – Finlands filmstiftelse kritiserar regeringens coronastrategi

Finland är för sent ute med beredningen av ett coronapass, anser Finlands filmstiftelse i ett ställningstagande.

Anne Brunila, styrelseordförande för Finlands filmstiftelse, anser att statsminister Sanna Marin (SDP) har varit obeslutsam i beredningen av coronapasset. Arkivbild.
08.08.2021 15:31 UPPDATERAD 09.08.2021 06:10
Anne Brunila, styrelseordförande för Finlands filmstiftelse, riktar hård kritik mot statsminister Sanna Marin (SDP) och anklagar henne för att vara obeslutsam i beredningen av coronapasset.
"Det tog alltför länge för statsministern att revidera sin åsikt om coronapasset. Nu är vi ohjälpligen för sent ute", skriver Brunila på Twitter på söndagen.
Marin motsatte sig lanseringen av ett coronapass ännu i våras, men ändrade senare sin åsikt i frågan, enligt Helsingin Sanomat. Marin motiverar sin nya ståndpunkt med att vaccinationstäckningen har förbättrats radikalt de senaste veckorna.
Regeringen gav i torsdags grönt ljus för att gå vidare med ett lagförslag som banar väg för ett coronapass. Tanken är att passet kunde införas som krav på inträde till evenemang, restauranger och biografer.
"Regeringen är först nu i färd med att bereda frågan. Coronapasset blir inte klart på flera månader", skriver Brunila.
Hon uppmanar regeringen att följa Tysklands exempel, där coronapasset har använts i flera månaders tid.
"Det finns en seglivad illusion som gör gällande att vi har skött coronapandemin bättre än andra länder. Hur skulle det ha gått ifall vår befolkningstäthet vore på samma nivå som i Centraleuropa", skriver Brunila.
Filmbranschen har drabbats hårt av coronapandemin. Enligt Finlands filmstiftelse minskade biografernas biljettintäkter med cirka 35 procent i fjol på grund av tuffa restriktioner.

ANDRA LÄSER