Ledare: Rädda barnen från barnlitteraturen?

Genom att ängsligt revidera äldre litteratur, även ruskiga barnböcker, skapar vi en mental bottenfrysning. Underskattar vi våra barn då vi börjar läsa litteratur med fantasidödande pekpinne i handen? Först Roald Dahl, vem härnäst?

Netflix ville utsätta författaren Roald Dahls böcker för förnumstiga ingrepp, i ett försök att presentera honom som en mysig sagofarbror för en ny generation.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
25.02.2023 14:00
Absurd censur, eller välkommen hänsyn? Förmodat kränkande ord som ”tjock” och ”ful” rensas nu bort ur brittiska nyutgåvor av Roald Dahls barnböcker. Därtill slätar man över beskrivningar som gäller mentalt tillstånd, våld och genus. Syftet är att göra verken mer ”inkluderande”.
Men är det faktiskt bättre att kalla en överviktig person för ”enorm”, som i de nya upplagorna? En talesperson för Roald Dahl Story Company, som numera ägs av Netflix, hävdar att det handlar om en ”noggrant övervägd” modernisering som ska göra böckerna mer ”tidsenliga”.
När övergår ett färggrant språk i problematiska stereotyper? Den frågan dryftas nu bland annat av fritänkaren och religionskritikern Salman Rushdie, som i fjol överlevde en fanatikers knivattack. Rushdie anser att förlaget och upphovsrättsinnehavaren ”borde skämmas”.

ANDRA LÄSER