Coronaviruset: Veckor av växande oro

Det har gått mindre än en månad sedan kinesiska myndigheter först slog larm om ett nytt virus. Detta har hänt de senaste veckorna.

Läkare undersöker en smittad patient på ett sjukhus i Wuhan.
Den 31 december 2019 larmar Kina Världshälsoorganisationen WHO om flera fall av lunginflammation i hamnstaden Wuhan i Hubeiprovinsen. Viruset är okänt, men flera av de insjuknade arbetade på fiskmarknaden Huanan i Wuhan. Marknaden stängs den 1 januari.
Den 5 januari utesluter kinesiska myndigheter att det rör sig om sars – ett virus som hade sitt ursprung i Kina och som krävde mer än 770 liv åren 2002–2003.
Den 7 januari meddelar WHO att man identifierat ett nytt virus. Det tillhör familjen coronavirus, där sars och vanlig förkylning ingår, och har namnet 2019-nCoV.
Den 11 januari konstaterar Kina det första dödsfallet till följd av viruset. Det är en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

Smittan sprider sig

Den 13 januari rapporterar WHO om det första fallet utanför Kina, en kvinna som kommit till Thailand från Wuhan. Den 16 januari konstaterar Japan sitt första fall av smittan hos en man som också besökt Wuhan.
Den 17 januari rapporteras det andra dödsfallet från Wuhan.
USA inför screening av passagerare från staden vid tre flygplatser.
De kommande dagarna konstateras smitta i USA, Nepal, Frankrike, Australien, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Vietnam och Taiwan.
Den 20 januari rapporterar Kina sitt tredje dödsfall. Nu är mer än 200 personer smittade och finns även utanför Hubeiprovinsen, till exempel i Peking och Shanghai.
Zhong Nanshan, kinesisk expert på smittsamma sjukdomar, säger i den statliga tv-kanalen att smittan kan överföras från människa till människa.
Asiatiska länder inför obligatorisk screening för ankommande från riskområden i Kina.
Den 22 januari stiger dödstalen i Kina till 17 och mer än 550 är smittade.
Flera europeiska flygplatser inför kontroller för ankommande flyg från Wuhan.

Städer i karantän

Den 23 januari sätts staden i karantän och tåg- och flygförbindelser dras in. Ytterligare två städer i provinsen isoleras.
Nyårsfirandet ställs in och myndigheterna rapporterar det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen.
WHO säger att viruset ännu inte är ett globalt nödläge och att det just nu inte finns några bevis för att det sprids mellan människor utanför Kina.
Den 24 januari är dödstalen i Kina upp i 26 och mer än 830 smittade. Antalet städer som isoleras i Hubei stiger till 13.
Disneyland i Shanghai stänger, precis om nöjesparker i flera andra städer. Peking meddelar att en del av Kinesiska muren kommer att hållas stängd liksom andra sevärdheter.
Den 25 januari utökas reseförbudet till ytterligare fem städer i Hubeiprovinsen, vilket påverkar totalt 56 miljoner människor.
I Wuhan beslutas att icke-nödvändiga fordon ska förbjudas i stadens centrum.
Hongkongs ledare Carrie Lam utropar nödläge på grund av virusutbrottet.
ANDRA LÄSER