Avgörandets ögonblick nalkas för Norwegian

Det akut krisdrabbade flygbolaget Norwegian dansar farligt nära konkursens rand – men företaget har nu enats med sina långivare om en räddningsplan.Bolaget vill att aktieägarna ska säga ja till den vid en extra bolagsstämma på måndag.

Jacob Schram är vd och koncernchef i Norwegian. Arkivbild.
Förhandlingarna har pågått i flera dagar. Nu ber vd:n Jacob Schram bolagets ägare att vid den extra stämman godta ledningens räddningsplan, annars hotar konkurs.
– De har kniven mot strupen. Om det röstas nej till ledningens förslag på bolagsstämman finns det inte många alternativ kvar, säger Espen Andersen vid Handelshögskolan BI i Oslo.
Om räddningsplanen godtas är målet för Schram att få del av det statliga räddningspaketet på 2,7 miljarder norska kronor (2,5 miljarder euro) i mitten av maj. Med tillgång till krislånen anser han att det går att hålla företaget flytande hela 2020.
Norwegians ledning har under den senaste veckan förhandlat med långivarna och de 24 bolag som hyr ut flygplan till koncernen för att få tillräckligt stöd för planen.
Långivarna sitter på obligationer utgivna av Norwegian på motsvarande 1,2 miljarder dollar. Norwegian erbjöd först långivarna 41,7 procent av aktierna som ersättning för dessa lån.
Redan i torsdags skulle långivarna ha tagit ställning till förslaget men Norwegian tvingades komma med ett nytt, mer generöst bud.
Det som Jacob Schram kallade för "det sista erbjudandet" gick ut på att hälften av skulderna samt 80 procent av ett så kallat konvertibelt obligationslån värt 150 miljoner dollar ska kvittas mot aktierna. Dessutom slängdes intäkterna från försäljningen av de mest lukrativa avgångarna på London- flygplatsen Gatwick in som pant.
På fredagen uppgav Norwegian att bolaget fått "robust" stöd från tre av fyra grupper långivare. Men förslaget fick 62 procent stöd från sista gruppen obligationsinnehavare, vilket inte räckte eftersom två tredjedels majoritet krävs.

Uthyrarna återstår

Därför fortsatte förhandlingarna och på söndagen uppgav koncernen att även den fjärde gruppen är med på tåget sedan den till 76 procent sagt ja.
Däremot återstår det förhandlingar för att nå en överenskommelse före den extra bolagsstämman med de bolag som hyr ut flygplanen.
Hela flyg- och resebranschen påverkas hårt av de restriktioner som infördes för att bromsa spridningen av coronaviruset, men Norwegian var redan tidigare i en mycket svår ekonomisk situation.
Om räddningsplanen går om intet ser Andersen bara tre möjligheter: att andra stora aktörer investerar, att det blir ett konkursförfarande eller att norska staten räddar Norwegian – vilket han tror är högst osannolikt.

"Sista utvägen"

Inte heller flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs tror att staten går in. Nu hänger det på att parterna kan enas om räddningsplanen, säger han.
– Det här är den sista utvägen.
Vid en konkurs för Norwegian kan Norge hamna i ett läge där SAS får något som liknar en monopolsituation på den norska marknaden, som när SAS köpte konkurrenten Braathens 2004.
– Jag tror att den nordiska marknaden behöver Norwegian för att hålla SAS i schack och hoppas att de får det, säger Espen Andersen.
ANDRA LÄSER