Strängare coronarestriktioner föreslås – max 20 får samlas utan coronapass

Huvudstadsregionen borde återinföra publikbegränsningar på max 20 personer och restriktionerna ska vara i kraft över jul och nyår. Det föreslår nu coronasamordningsgruppen i regionen för att hejda smittspridningen.

Publikevenemang kan fortsättningsvis ordnas, så länge arrangörerna kräver covidintyg.
Epidemiläget har blivit ännu sämre i huvudstadsregionen under det gångna veckoslutet och det är främst ovaccinerade vuxna som sprider smittan. Antalet smittade per 100 000 stiger hela tiden i regionen.
I huvudstaden råder redan begränsningar för publiktillställningar, de gäller ståplatser och allsångstillställningar. Det här räcker ändå inte för att få stopp på smittspridningen. Nu behövs strängare restriktioner, anser coronasamordningsgruppen, och fokuserar på publiktillställningar som ordnas inomhus.
Gruppen föreslår att man begränsar antalet besökare eller kunder till maximalt 20 personer per tillställning. Om man tillåter större publikmängder än så kan smittan potentiellt spridas till en så stor grupp människor att smittspårningen och sjukvården inte hänger med.
Men – om arrangörerna kräver covidintyg behöver publikmängden inte alls begränsas. Med kontroll vid ingången kan arrangörer fortsättningsvis ta in den mängd publik som man ursprungligen hade planerat.
Coronasamordningsgruppen anser att det nu är nödvändigt att införa striktare restriktioner för publiktillställningar för att bromsa upp smittspridningen och säkra att sjukvårdskapaciteten räcker till. Redan nu är vårdpersonalen inom HUS-området dagligen tvungen att avboka redan planerade operationer som kräver intensivvård för att sjukhusplatserna upptas av coronapatienter.

Gäller över julhelgerna

Gruppen föreslår också att de striktare restriktionerna ska gälla över årsskiftet, in på nästa år sida, så att publikbegränsningarna gäller alla jul- och nyårsevenemang.
Begränsningarna skulle också gälla tillställningar som riktar sig till barn och unga, men man vill inte begränsa barn och unga under 16 år från att delta i evenemang där coronapass gäller, de kommer också i fortsättningen in utan coronapass.
Coronasamordningsgruppen uppmanar nu alla ovaccinerade vuxna människor i huvudstadsregionen att utan dröjsmål gå och ta sina två vaccinationssprutor. Det finns gott om lediga vaccinationstider att boka i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda.
ANDRA LÄSER