Blues och HIFK samarbetspartners på juniornivå

Efter att Blues Juniors inte lyckats få till stånd ett fruktbart samarbete med Jussi Salonojas Espoo United har Esbojuniorerna nu inlett kompanjonskap med HIFK.

Arkivbild. Ligalaget Blues finns inte längre men Blues Juniors har ingått samarbete med HIFK.
Enligt ett pressmeddelande från Blues Juniors har juniororganisationen från Esbo inlett samarbete med HIFK Jr Hockey och Oy HIFK-Hockey Ab, det vill säga HIFK:s representationslag och juniorer.
Utgångsläget för samarbetet är att försäkra att för både Blues Juniors och HIFK:s juniorer finns det en möjlighet i slutändan av juniorspelarstigen för att spela ishockey på Liga- eller Mestisnivå. Dessutom strävar samarbetet efter att behålla juniorverksamheterna för respektive lag starka och självständiga.
Parterna söker för tillfället ett lämpligt Mestislag att idka långvarigt samarbete med.
– För spelare i Blues Juniors betyder detta att det är bäst att spela genom hela deras spelarstig från ishockeyskolan till A-juniorerna i samma klubb och också att det för de bästa spelarna finns i slutändan av den stigen en chans för att, enligt spelarens egen förmåga, spela i antingen Ligan eller Mestis, säger Blues Juniors ordförande Jarmo Muukkonen i pressmeddelandet.
Enligt ordföranden för HIFK Jr Hockey, Tom Nybondas, är det viktigt för HIFK att juniorverksamheten i Esbo behåller sin styrka och att konkurrensen inom huvudstadsregionen hålls hård.
– Tack vare detta samarbete kan vi söka efter lösningar till slutändan av bägge klubbars juniorstig. Att upprätta ett långvarigt samarbete med ett Mestislag är viktigt för oss. I och med detta samarbete kan vi erbjuda den bästa möjliga underlag för att utvecklas för spelare i åldern 18-23, kommenterar Nybondas i pressmeddelandet.
Efter att Ligalaget Blues gått i Konkurs efter säsongen 2015-2016 flyttade Blues Juniors under Espoo Uniteds organisation. Samarbetet mellan Mestislaget United och Blues Juniors har dock varit osäkert redan länge – tidigare i sommar rapporterade bland annat Yle att Blues Juniors stämt Espoo United för en skuld på cirka 100 000 euro. För att ett lag ska få Mestislicens bör det ha juniorverksamhet.
Tidigare i september meddelade Blues Juniors att man upprättat en utvecklingsgrupp vars mål är att planera och få till stånd en stark framtidsvision för organisationen. Till utvecklingsgruppen hör bland annat före detta ishockeyspelarna Jere Lehtinen och Emma Terho.
ANDRA LÄSER