Finland med alla stjärnor till Bilbao – landslaget möter Baskien och Luxemburg

Emma Aarnio, Ellen Voutilainen, Lotta Kulju och de övriga landslagsstjärnorna finns med i laget då handbollslandslaget reser till Bilbao för att spela träningsmatcher i slutet av månaden.

Skuru IK-spelaren Ellen Voutilainen axlar en stor roll i det finländska landslaget.
Finlands damlandslag i handboll reser i slutet av månaden till Bilbao för att spela några träningsmatcher. Landslagstränaren Tomas Westerlund berättar att det för tillfället inte är fastslaget om det blir två eller tre matcher men det viktiga är att laget får spela.
De senaste matcherna landslaget spelade var i juni då det blev förlust mot Färöarna och seger över Israel i EM-kvalet.
– Vi är inbjudna av det baskiska förbundet och ska åtminstone spela mot det baskiska landslaget och mot Luxemburg, berättar Westerlund.
Utöver det kan det också bli aktuellt med match mot antingen Argentina eller Brasilien som också är på plats i Bilbao. De sydamerikanska lagen förbereder sig inför EM-slutspelet nästa år.
Westerlund har tagit ut laget till lägret i Bilbao och det var bara en spelare som inte kunde delta som han hade tagit ut. HIFK:s kantspelare Petra Gostowski fick inte ledigt från sitt arbete men i övrigt är hela den finländska eliten med i turneringen.
De svenska ligaspelarna Emma Aarnio och Ellen Voutilainen är de största stjärnorna i truppen där också unga Sara Sandelin får chansen.
– Jag är väldigt nöjd med att kunna få alla spelare med i laget. Det är viktigt att få spela internationella matcher nu då det redan är rätt länge sedan EM-kvalmatcherna på Färöarna och nästan ett år till följande tävlingsmatcher, säger Westerlund.
Landslaget samlas nästa gång i slutet av februari och då vill Westerlund gärna se att Finland får möta något landslag inför hemmapubliken.
– Det är genom att spela matcher som vi utvecklas, säger han.
I Bilbao hinner landslaget med två gemensamma träningspass inför den första matchen. Det är betydligt bättre än då Westerlund tog över som landslagstränare och hans första kontakt med sitt lag blev en match.
– I matchen mot Färöarna tappade vi vårt spel på slutet medan vi förbättrade mycket till matchen mot Israel. Nu gäller det för oss att fortsätta bygga på det, säger han.
– Vi måste bli bättre på kontringsspelet. Både de snabba individuella kontringarna men också att vända spelet och trycka framåt som kollektiv. Vi måste få mera tempo i vårt spel och få de så kallade lätta målen då vi inte är det bästa laget i uppställt spel.
En nyckelaspekt i att få i gång kontringarna och halvkontringarna är att försvarsspelet fungerar. Och där har laget en del att arbeta på.
– Vi måste bli tuffare i försvaret om vi vill få de lättare målen i matcherna, säger Westerlund.

Hemmamatcher på önskelistan

Westerlunds tid som landslagstränare har präglats av coronapandemin och han har inte kunnat samla ihop sitt lag så många gånger han hade hoppats på.
– Jag lär mig otroligt mycket om spelarna under varje läger vi har. Det är klart att det är lättare att lära sig känna spelarna bättre då jag får träffa dem än genom att bara se dem spela via skärmen. Då vi nu kan träffas fysiskt kan jag lära känna personerna, inte bara spelarna, säger han.
Att resa till Bilbao och umgås rätt tajt under flera dagar är en viktig del i att bygga laget, få det samspelt och få gruppen att fungera. Samtidigt skulle det vara viktigt för landslaget att få spela matcher på hemmaplan.
– Det här laget borde få visa upp sig för hemmapubliken. Det skulle vara viktigt för unga handbollsspelare att kunna se damlandslaget på hemmaplan, säger Westerlund.
Han hoppas att det skulle vara möjligt redan i månadsskiftet februari-mars då laget samlas följande gång.
Då är det nästan fyra år sedan landslaget senast spelat en hemmamatch. Den senaste tävlingsmatchen inför hemmapubliken spelades i juni 2016 vilket betyder att många av landslagsspelarna aldrig fått chansen att visa upp sig inför finländsk publik.
Nästa gång Finland kan få chansen att spela kvalmatcher inför hemmapubliken är hösten 2022 då VM-kvalets första fas avgörs. Kvalet spelas i grupper på tre eller fyra lag och de deltagande lagen kan välja mellan att spela kvalet i turneringsform på en ort eller som enskilda matcher borta och hemma. Kvalgrupperna lottas på sommaren och då bestäms också vilket lag som får arrangörsrätten ifall lagen vill spela kvalet i turneringsform.

Landslaget

Landslagstränaren Tomas Westerlund har tagit ut följande spelare till träningsturneringen i Spanien 24–28.11. Turneringen där Finland, Argentina, Brasilien, Luxemburg och Baskien spelar avgörs i Bilbao.
Roosa Niemi HIFK, Wilhelmina Wolff IFK Örebro.
Ellen Voutilainen Skuru IK, Lotta Kulju Boden Handboll, Johanna Hilli GrIFK, Anna Westerlund Dicken, Matilda Peitsaro Dicken, Sara Sandelin Bønes IL, Malena Heikkinen Dicken, Tove Salokivi Dicken, Ella Holopainen HIFK, Linn Wentzel Dicken, Julia Lönnborg Tyresö HK. Nicolina Fredriksson Aranäs HK, Anna Lindholm Dicken, Emma Aarnio VästeråsIrsta.
ANDRA LÄSER