Två doser räckte inte – med fjärde vågen kom tredje vaccinationsvarvet

Alla trodde coronan var förbi. I stället fann jag mig en sen kväll i en ringlande kö till popup-nattvaccinering i Tel Avivs centrum för att få min tredje dos.

KrönikanAnnika Wilms
03.09.2021 11:34 UPPDATERAD 03.09.2021 14:17
I juni slopades alla coronarestriktioner i Israel förutom reserestriktionerna till och från landet. Bara en handfull nya fall upptäcktes per dag. Jag förkunnade för släkt och vänner att coronan nu var över för oss.
Gränserna skulle öppnas och turister släppas in för första gången sedan mars 2020.
Några veckor senare började antalet smittade och allvarligt sjuka öka igen. Gränserna förblev stängda. Utländska medborgare får bara resa in med specialtillstånd av utrikesministeriet – min pappa har redan fått avslag på tre ansökningar.
Först skyllde de flesta på deltavarianten. Men det blev allt tydligare att vaccinets effekt avtagit med tiden så att viruset fick rum att spridas igen. Hälften av de svårt sjuka covidpatienterna var dubbelt vaccinerade, men de flesta av dem hade vaccinerats för mer än fem månader sedan.
Här får Israels premiärminister Naftali Bennett sin tredje vaccindos 20.8.2021.
Det behövs en booster för att återställa skyddet. Det antog man redan i början, och sista giltighetsdatumet på coronapasset var sex månader efter andra dosen. När coronan verkade vara besegrad förlängdes tiden till årets slut, men nu krävs en tredje dos för att få behålla passet. Just nu vill jag inte vara utan grönt pass, som det kallas här. Det krävs för de flesta aktiviteter.
Just nu vill jag inte vara utan grönt pass, som det kallas här. Det krävs för de flesta aktiviteter.
Alla som fyllt 12 år och som fått sin andra dos för mer än fem månader sedan kan få en tredje dos. Myndigheterna gör allt för att så många som möjligt ska ta den, trots att den tredje dosen ännu inte godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
Så där stod jag med över hundra andra, de flesta rätt unga eller medelålders, och köade i två och en halv timme för proceduren som gick på löpande band på mindre än fem minuter. Middag på det, på en av de omgivande uteserveringarna, och en cykeltur hem genom natten.
Annika Wilms är HBL:s krönikör i Tel Aviv, Israel.
När coronaviruset kändes avlägset sjönk vaccineringstakten så snabbt att det fanns för mycket vaccin.
Den nya israeliska regeringen kom överens om ett vaccinutbyte med Palestinska myndigheten. Israel skulle ge en miljon doser som närmade sig sista användningsdatum och få lika många doser tillbaka i ett senare skede när Palestinska myndigheten fick sina beställningar från Pfizer. På det sättet skulle Israels vacciner inte gå till spillo, och palestiniernas vaccineringar gå snabbare framåt.
Men när den första leveransen gjorts backade Palestinska myndigheten. Motiveringen var att utgångsdatumet låg för nära.
Israel fortsatte i stället vaccinera sina 12–15-åringar i en kapplöpning med tiden, och skickade 700 000 doser till Sydkorea i ett motsvarande utbyte.
Samarbetsplanen var inte lika osjälvisk som den utmålades av Israel, och det hade kunnat bli svårt för Palestinska myndigheten att använda alla doser i tid. Men det var åtminstone något.
Tidigare har Israel vaccinerat 100 000 palestinska arbetare och de palestinier som bor i östra Jerusalem. Palestinska myndigheten skaffar själv sina vacciner, men många anser att Israel borde ha gjort mer i egenskap av ockupationsmakt.
Coronaläget försämras också i Gaza och Västbanken, där många är misstänksamma och inte vill låta vaccinera sig trots att det nu finns nog av köpta och donerade vacciner. Det cirkulerar konspirationsteorier och desinformation som gör att myndigheterna får jobba hårt för att övertyga de skeptiska.
I Israel har den fjärde vågen nuddat rekordnivåer, men den här gången vill myndigheterna inte ta till en fjärde total nedstängning, utan tolerera viruset och med hjälp av vaccinationer och vissa restriktioner låta samhället leva med det utan att överbelasta hälsovården.
Alla hoppas att den tredje dosen är nyckeln.

ANDRA LÄSER