Film verklighetsflykt i flyktingläger

För flyktingarna i världens nästa största flyktingläger i Kenya är film ett sätt att fly verkligheten.

En anspråkslös biograf erbjuder flyktingarna i ett jättelikt flyktingläger verklighetsflykt.

Dokumentärprojekt: Cinema Dadaab sänds i Yle TV1 3.12 kl. 21.30, repris 9.12 kl. 13.30.

Nära gränsen mellan Somalia och Kenya, på kenyanska sidan, ligger det jättelika flyktinglägret Dadaab. Det är det näst största flyktinglägret i världen, en tillflyktsort för hundratusentals somaliska flyktingar som rymt undan sitt hemlands inbördeskrig och förstörelse. Här finns vatten, mat och medicin och inga beväpnade miliser som rånar eller tvångsrekryterar. Men det finns inte heller några jobb eller någon stabil framtid. Lägrets invånare bor i dammiga tält och följer via tv-skärmar hur Kenyas politiska elit debatterar deras framtid, utan att de har någon chans att påverka. Barnens posttraumatiska stress behandlas med verser ur Koranen, männen botar sin uttråkning genom att tugga khat och reminiscera över svunna tider då välstånd och stabilitet gjorde deras forna hemland till en av Indiska oceanens pärlor.
En annan distraktion från den dystra verkligheten kommer från filmer, och det är det som ger namnet åt Kati Juurus dokumentär Cinema Dadaab, som debuterade på årets Docpointfestival. Dokumentärens huvudperson Abdi upprätthåller nämligen sin egen amatörbiograf i flyktinglägret, där dess innevånare bänkar sig för att se västernfilmer, action och andra främst västerländska cinematiska verk. Det är länge sedan en inhemsk film kunnat produceras och filmas i Somalia. Abdi sorterar pliktskyldigt bort de romantiska filmerna inför visningar för lägrets ungdom, och spolar förbi delar som han finner osedliga. Men då han får chansen att titta ostörd för sig själv njuter han också av romantiken. Förutom Abdi får vi också följa med några andra människor som bor i flyktinglägret och deras strategier för att göra vardagen lättare för sig själva och andra.
Dokumentärens ger en fascinerande inblick i flyktinglägrets vardag. Den förskönar ingenting och väjer inte för sina huvudpersoners svåra situation, men den vadar inte heller i tragedi och sentimentalitet. Resultatet är ett fint porträtt av människor som helt enkelt lever sina liv; mycket må vara hemskt men ändå finns det små glädjeämnen att genuint och entusiastiskt njuta av för att hitta motivationen att gå framåt.
ANDRA LÄSER