HBL-intervju | Stoltenberg om ryska konsulatet på Åland: Ambassader och kontor används ofta som täckmantel

Det gäller att ta på största allvar att Ryssland kan använda ambassader och kontor som täckmantel för underrättelseverksamhet. Det gäller också Åland, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till HBL.

– Vi lever i en farligare värld, säger Jens Stoltenberg som var Norges statsminister när terrorattacken på Utøya skedde 2011.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
28.02.2023 20:48 UPPDATERAD 01.03.2023 07:48
Jens Stoltenberg ger en intervju för HBL i samband med ett besök i Helsingfors på tisdagen. I sitt tal inför nordiska socialdemokrater tidigare på dagen sade Stoltenberg att Natoallierade skulle agera, om Finland eller Sverige utsattes för ett hot, innan länderna är fullvärdiga medlemmar i Nato. 
– Jag tänker att alla Natoländer har en säkerhetsförpliktelse. Men i synnerhet de länder som redan har kommit med säkerhetsgarantier till Finland och Sverige. Det gäller alla de största: USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, också de nordiska Norge och Danmark. Det betyder ju att Sverige och Finland har en mycket tryggare ställning nu, än innan de ansökte om medlemskap. De fick ju en speciell status som inbjudna länder i Nato. 
– Det är det som gör att Nato skulle agera om det uppstår ett hot mot Sverige eller Finland, förtydligar Stoltenberg. 

ANDRA LÄSER