Trängd Truss sparkar finansministern

Storbritanniens pressade premiärminister Liz Truss sparkar sin finansminister. Deras föreslagna skattesänkningspaket blev så ifrågasatt att första tecknen på en U-sväng gjorde att finansmarknaderna började andas ut.

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng är pressad och reser hem från USA tidigare än tänkt. Arkivbild.
14.10.2022 15:22
Kwasi Kwarteng har blivit entledigad och publicerar ett formellt avskedsbrev riktat till premiärministern på Twitter.
"När du bad mig att tjäna som din finansminister gjorde jag det med full kännedom om att situationen vi stod inför var oerhört svår, med stigande globala räntor och energipriser. Men, din vision om optimism, tillväxt och förändring var korrekt", skriver han.
Kwarteng vände natten till fredag plötsligt hem till London från USA:s huvudstad Washington DC, där han varit på Internationella valutafondens årsmöte. Det var mer än ett dygn tidigare än planerat – medan det spekulerades hejvilt i att regeringen skulle göra ytterligare avsteg från sin föreslagna finanspolitik.
Vid lunchtid dök finansministern upp vid 10 Downing Street. I samband med det kom rapporterna om hans entledigande.
Liz Truss har ännu inte uttalat sig i ärendet, men planerar en presskonferens under fredagen. Där lär hon också bemöta alla frågor om de planerade skattereformer som utgör fond till den krisartade situationen.

Näst kortast tid

Efter 38 dagar som finansminister blir Kwasi Kwarteng den person som har suttit näst kortast på posten i Storbritannien. Endast Iain Macleod, som tragiskt avled av en hjärtattack 1970, har suttit kortare tid (30 dagar).
När Kwartengs hemresa blev känd sade en talesperson vid finansdepartementet kort att finansministern hade avslutat "framgångsrika" möten och att han vände hem för att arbeta vidare på sina skattereformer. Torykollegor inom regeringen ville inte kännas vid att det var något konstigt att han återvände till London med så kort varsel.
Liz Truss hade på torsdagen besvarat en rak fråga om huruvida hon har förtroende för Kwarteng med ett kort "ja".
Men brittiska medier gjorde gällande att hon i själva verket planerade ett krismöte på Downing Street, för att diskutera ytterligare avsteg från det tilläggsbudgetförslag som väckte enorm kritik och fick finansmarknaderna att sparka bakut.
De senaste dagarnas spekulationer blottlade stora och sedan tidigare kända klyftor inom konservativa Torypartiet.

Många vill se annan

Tidningen The Times har rapporterat att det bland partiets parlamentsledamöter planeras för en än större maktkupp – där de avsätter Liz Truss och ersätter henne med Penny Mordaunt och Rishi Sunak. De två förlorade mot Truss i det omvälvande och jämna ledarvalet i somras.
En opinionsmätning från institutet Yougov, som publicerades i samma tidning på torsdagen, visar att mer än 40 procent av de konservativa väljarna vill ha en annan premiärminister.
En stor U-sväng i frågan om skattesänkningarna är helt nödvändig redan nu, anser Tory-ledamoten Mel Stride, som leder underhusets finansutskott.
– I den värsta av världar hamnar man i en sits där man gör en U-sväng som inte lugnar marknaderna på det sätt som vi behöver göra, sade han till BBC Radio på fredagsmorgonen.

Har redan fått backa

Så fort Liz Truss och Kwasi Kwarteng tog över regeringsmakten skred de till verket med utlovade skattesänkningar.
I det aviserade reformpaketet har det dock inte gjorts tydligt hur dessa intäkter ska ersättas på annat vis än med lån. Bland annat vill Truss-regeringen slopa en höjning av bolagsskatten, som aviserades av föregångaren Boris Johnsons regering som en motåtgärd i svåra tider.
Budgetplanerna fick den brittiska centralbanken att utvidga sina stödköp för att skydda pensionsfonder. Marknadsaktörer har varnat för att öka skuldbördan i ett läge som präglas av hög inflation. Oro finns för att investerare kan fly brittiska tillgångar i panik, och på så vis utlösa krasch på finansmarknaden.
Liz Truss anförde att skattesänkningarna ska bidra till en ökad tillväxt, men hon fick redan efter ett par veckor fick regeringen backa från en sänkning av marginalskatten för höginkomsttagare.
Kwasi Kwarteng hade tänkt delge alla detaljer först den 31 oktober.

Labour i ledning

Labour har tagit en enorm ledning över Torypartiet i opinionen, då flera mätningar visar att det socialdemokratiska oppositionspartiet numera har mer än dubbelt så stort stöd och nog mycket för en egen majoritet.
Dess ledare Keir Starmer ser också ut att ha ett enormt övertag på Liz Truss i förtroendemätningar.

ANDRA LÄSER