Finländarna långt bakom suveräna norrmännen – 20-årig debutant enda glädjeämnet

Som väntat kunde ingen rå på norrmännen i herrarnas 15 kilometer fristil. 20-åringen Niko Anttola stod för den bästa finländska insatsen i VM på onsdagen.

Niko Anttola gjorde det bra i VM-debuten.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
01.03.2023 15:19 UPPDATERAD 01.03.2023 18:55
Det var herrarnas tur att köra fristilslopp med intervallstart i VM på onsdagen. Pernåsonen Remi Lindholm inledde loppet piggt, precis som VM-debutanten och den färska juniorvärldsmästaren Niko Anttola.
Finlands största hopp i tävlingen – Perttu Hyvärinen – gick ut efter de norska förhandsfavoriterna och stod även han för en stabil öppning.
Hyvärinen kunde fortfarande mäta sig med en del av toppåkarna efter halva loppet. Anttola var något snabbare än Lindholm efter 7,7 skidade kilometer. Men i mål var 20-åringen ungefär 30 sekunder före Lindholm.
Efteråt var Anttola den enda finländaren som var riktigt nöjd med sin insats, och det med rätta. Debutanten slutade på 24:e plats.
– Jag har en ganska bra känsla. Det löpte på bra i spåret. Jag försökte inte uträtta några mirakel, utan hålla god fart genom hela loppet, sade Anttola i Yles intervju efter loppet.
Det blev till slut inte ens en topp-10 placering för Hyvärinen. Han slutade på plats 13 och var bästa finländare.
– Det var en tuff tävling och jag slocknade på sista biten. Tolv män var bättre än mig och jag ville lite för mycket. Känslan är ändå bra inför fortsättningen på VM, sade Hyvärinen efteråt.
Det finlandssvenska VM-hoppet Remi Lindholm var till slut 32:a i mål, mer än två och en halv minut efter täten.
– Det var en ganska dålig tävling. Jag är inte nöjd med min insats. Jag orkade inte skida tillräckligt hårt, helt enkelt.
Lindholm fick även frågan om hur insatsen påverkar hans vara eller icke vara i stafetten på fredag. Svaret var tydligt.
– Våren närmar sig för min del. Niko (Anttola) gjorde det riktigt bra i dag och fixade stigningarna fint, sade Lindholm.
Finlands fjärde deltagare Markus Vuorela slutade på plats 43, 3.08,5 efter täten.

Fortsatt norsk dominans

Norrmännen fortsätter att dominera mästerskapet på herrsidan. Simen Hegstad Krüger knep guldet sitt andra guld i Planica. Krüger vann till slut bara med 5,3 sekunder före landsmannen Harald Østberg Amundsen, som avslutade starkt.
Hans Christer Holund tog bronset, 24,6 sekunder bakom och bara en knapp sekund före Johannes Høsflot Klæbo på fjärdeplatsen.
Norge har hittills tagit samtliga fyra herrguld i VM och är förstås storfavorit att ta ett femte guld i stafetten på fredag.

Damernas stafett, torsdag klockan 13.30

Finlands lag: Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo och Krista Pärmäkoski.

ANDRA LÄSER