Lösa konflikt eller söka konflikt?

Kanske borde vi lära alla våra skolelever så kallad ickevåldskommunikation, alltså hur man lär sig att samtala med varandra utan att provocera eller låta sig provoceras i onödan.

Det tycks råda konsensus om att diskussionsklimatet i samhället blivit hårdare de senaste åren. Själv försökte jag i några år ha ett twitterkonto och skriva kloka inlägg om samhället och politiken. Jag fick nästan 100 000 följare, men orkade inte till slut. För varje inlägg jag skrev fick jag ett antal aggressiva och otrevliga kommentarer, oavsett ämne. Jag minns en gång när jag skrev ett inlägg om gnocchi (italiensk potatispasta) och en rasist lyckades tolka det som en provokation.
Men det är inte bara rasister. Aggressiviteten tar ett allt starkare grepp på båda, eller alla, sidor i debatten. Det här är oroväckande. Hur kommer det att påverka samhället i längden om vi alltid förväntas bli arga på den som tycker tvärtom? Om det enda sättet att få uppmärksamhet är att först misstolka sin meningsmotståndare och sedan kasta ur sig sina minst genomtänkta och ilskna kommentarer? Om vi lär oss att skapa vår egen självkänsla genom att trycka ner andra?
Den svenska poeten Bob Hansson hade häromveckan ett inlägg på Sveriges televisions debattsida på webben där han skrev ”att höja sig själv genom att sänka andra är tricket för de intellektuellt lata". Du behöver inte ha genomtänkta argument. Du behöver inte ha fakta till grund för det du påstår. Det enda du behöver är förmågan att förvränga vad någon sagt, krydda det med ilska och formulera det i nedvärderande termer.
Mest orolig är jag över vad det kommer att göra med den öppna samhällsdebatten. I Sverige skrev en ung tjej en debattartikel om varför hon motsatte sig den återinförda värnplikten i Sverige. Resultatet blev att hon översköljdes av hat och nedlåtande kommentarer, allt från "du borde våldtas av utländska soldater så lär du dig nog" till "du fattar ingenting, håll käften din jävla idiot". Av vuxna människor. Kommer hon att våga ge sig in i samhällsdebatten igen med sina åsikter eller kommer hon att välja den enklare vägen att helt enkelt hålla käften såsom hennes meningsmotståndare föreslår?
Det finns andra sätt att föra diskussion på. Kanske borde vi lära alla våra skolelever så kallad ickevåldskommunikation, alltså hur man lär sig att samtala med varandra utan att provocera eller låta sig provoceras i onödan. Det skulle troligen vara en lönsam investering för samhället att lära barnen att förebygga och lösa konflikter i stället för att bara låta dem lära sig av folk på nätet att söka konflikter.
Vi borde vara oerhört tacksamma för alla som vill ställa upp i kommunalvalet. Det är ett otacksamt uppdrag. De flesta av dem kommer att göra det på sin fritid, med mycket låg ekonomisk ersättning och med en stor uppoffring i form av tid. De gör det för att de vill vara med att göra samhället bättre. Högst troligt kommer de sällan att få uppmärksamhet när de lyckas, de kommer inte få konstruktiv saklig kritik, men drabbas av desto mer hat, ilska och aggressioner om något går dåligt. Alla som orkar bli politiker borde få en medalj.

ANDRA LÄSER