Polisen varnar för Tiktok-fenomen – "Vi vill inte vara glädjedödare, men det är inte nödvändigtvis säkert"

Polisen varnar nu för truckspotting, ett fenomen som sprider sig som en löpeld på sociala medier. Fenomenet i sig är ofarligt, men kan utsätta trafikanter för fara.

Polisen varnar nu för Tiktok-trenden Truckspotting, eftersom den orsakar farliga situationer i trafiken.
Polisen går ut med en varning för fenomenet truckspotting, som framför allt är populärt bland barn och unga. Truckspotting går ut på att filma långtradare och försöka få dem att tuta eller blinka med ljusen.
"Man filmar en video på långtradaren, som laddas upp på sociala medier, vanligtvis Tiktok, Youtube eller Instagram", berättar polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Det här påminner polisen om att inte nödvändigtvis är säkert.
"Polisen anser att fotografering i den friska luften är en fin hobby. Vi vill dock inte att någons barn ska bli påkörda på grund av sin hobby. Vi ber därför föräldrarna diskutera trafikfaror och säkra fotograferingsplatser tillsammans med sina barn."
Polisen har också tidigare varnat för fenomenet, bland annat på just Tiktok.
@konstaapelidaniel

Vielä kerran... #poliisi #foryou #eet #kytät #rekkaapottaajatvauhissa #rekkaspottaus #truckspotter #fy #rekkamies

♬ Super Mario Bros. - Sideviewer
Nu påminner man om att trafikanter som tutar och blinkar med lamporna i trafiken, trots att de antagligen har goda avsikter, kan orsaka farliga situationer. Andra trafikanter kan haja till och bli skrämda, och fotograferna som filmar långtradarna kan komma för nära körbanan.
ANDRA LÄSER