Aktia överväger att ställa in personalens julfest

Covidintyg införs i allt högre utsträckning från söndag och de som väljer att ha julfest på en restaurang påverkas. Men på kontoret kan arbetsgivaren fortfarande inte kräva intyg, ens för en julfest.

Arbetsgivaren får inte kräva coronapass av anställda. Däremot kan krogpersonalen göra det om firmans julfest ordnas i en restaurang. Genrebild.
Redan i höstas spikade Aktia ett datum för personalens julfest.
– För säkerhets skull beslutade vi att deltagarnas coronaintyg skulle kontrolleras, vilket är möjligt i och med att julfesterna skulle äga rum i restauranglokaler, säger HR-chefen Ann-Sofi Reims.
Banken har bokat lokalen Wanha Satama på Skatudden för ändamålet, och 300–400 anställda runtom i Helsingforsregionen är bjudna.
Men nu har smittspridningen ökat så till den grad att Aktias ledning överväger att ställa in julfesten, precis som förra året.
– Vi vet inte riktigt än hur vi ska göra. Det diskuteras just nu och beslutet fattas på måndag. Men vi ser många olika möjligheter, säger Reims.
Ett alternativ är att skjuta upp julfesten – till våren eller rentav sommaren. Tanken på julfest i juni får Reims att skratta.
– Man vet aldrig, det är kanske så vi måste tänka.
I Vasa blir julfesten av som planerat. Där är coronaepidemin betydligt lugnare just nu.
– Det finns eventuellt en möjlighet att hålla festen som planerat också i Helsingfors, om det inte är för riskabelt. Då är naturligtvis allas hälsa det viktigaste.
– Alla har sett fram emot den väldigt mycket, att träffa kolleger igen efter ett långt uppehåll. Men vi är alla eniga om att det blir ett svårt beslut.

Coronapass bara på restauranger

Om Aktias julfest blir av kommer covidintyg alltså att kontrolleras av alla gäster. Det är i enlighet med vad lagen föreskriver, säger Meiju Heikkinen, överinspektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
"Aktörer som är belagda med restriktioner kan välja att antingen kräva coronapass eller att följa begränsningar som myndigheter utfärdat", skriver hon per mejl till HBL.
Hon tillägger att coronapass bara får krävas i situationer där öppettider eller deltagarantal begränsas, vilket betyder att arbetsgivare inte får kräva covidintyg om julfesten ordnas på kontoret. Inte heller annars får arbetsgivaren kolla det, säger Heikkinen.
"Firmajulfester på kontoret räknas som privata tillfällen och berörs därför inte av myndighetsregler. De bör värna om sina anställdas hälsa med hjälp av andra regler och kutymer."
Hon hänvisar bland annat till åtta tips för en trygg julfest som Institutet för hälsa och välfärd samlat.

Veritas ställer in glöggstunder

HBL har även kontaktat andra organisationer i frågan.
Pensionsbolaget Veritas brukar inte ordna firmajulfester i ordets konventionella bemärkelse, utan mindre glöggtillfällen som nu ställts in. Bolaget hoppas däremot kunna ordna årsfest som vanligt i slutet av januari.
Folktinget skriver: "Vi har ännu inte hunnit ta ställning till julfestens vara eller icke vara."

ANDRA LÄSER