Pukkipartyt på Olympiastadion kom av sig — Bosnien kvitterade på stopptid

Mål nummer 35 i landslagströjan. Teemu Pukki befäste sin ställning som skytteligaetta då Finland verkade gå mot en seger i Nations League-premiären. Men Bosnien kom igen och kvitterade på stopptid.

Teemu Pukkis iskalla straff gav 1-0.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
04.06.2022 21:05 UPPDATERAD 04.06.2022 21:21
Målet kom på straff då Rasmus Schüllers kanon träffade Sanjin Prpic arm och efter VAR-kontroll pekade skotska domaren Nicholas Walsh fullt korrekt på straffpunkten. Vad Prpic gjorde i den situationen är svårt att förstå. Rena handbollsmålvaktsfasoner där. 
I sekvensen före hade Pukki avslossat en riktig kanon som allt annat än övertygande eller säkra Ibrahim Sehic fick en hand på. Att Sehic har sina brister i uppspelsfasen och spelet med boll hade den finska landslagsledningen alldeles uppenbart koll på. Det osade katt några gånger då Sehih, till vardags i Turkiet, spred ett skimmer av osäkerhet kring sig.
Straffen satte Pukki hur säkert som helst. Norwichanfallaren misslyckas tämligen sällan från elva meter.
Första halvlek var i långa stunder chansfattig, andefattig och något anemisk. Detta trots en fin inramning med drygt 20 000 på läktarna och fin stämning i den hyfsat ljumma junikvällen.
Finland spelade successivt upp sig medan Bosnien inte imponerade. Den rätt talrika bosniska klacken, många med bara överkroppar och diverse tatueringar på de muskulösa kropparna, vädrade sitt missnöje mot tränaren Ivaylo Petev som något överraskande fick fortsätta på posten trots ett miserabelt VM-kval.  Processen kring Petev har enligt bosniska källor inte uppfyllt alla transparensens regler.

Finlands matcher

7.6: Finland-Montenegro.
11.6: Rumänien-Finland.
14.6: Bosnien-Finland.
23.9: Finland-Rumänien.
26.9: Montenegro-Finland.
Pukki kunde ha punkterat matchen direkt efter paus då gästerna inte var på alerten. Från tolv meter krutade han på med ett volleyskott som smet tätt utanför. Att Kotkasonen inte var nöjd med det avslutet var en underdrift.
Finland hade utmärkt koll på händelserna i en timme men mot slutet gav man över initiativet till Bosnien. Bytet då Thomas Lam kom in i stället för Schüller var inte särskilt lyckat.Men Djurgårdenspelaren Schüller har haft lite skadebekymmer i Allsvenskan under våren och med tanke på att ytterligare tre matcher väntar inom loppet av en vecka är Markku Kanerva naturligtvis tvungen att rotera och ge ansvar åt så gott som alla i truppen.
Finland tappade positionerna och sjönk för lågt ner i banan under en jobbig sekvens i andra halvlek. Gästerna fick upp den ånga som saknades i en timme och laget skapade lägena att kvittera.  Finland verkade redan klara sig undan med blotta förskräckelsen men djupt in på stopptid kom 1-1 genom Smail Prevljak.
En rörig situation där Finland inte lyckades rensa undan bollen kostade hemmalaget två poäng.
Montenegro väntar på tisdag.

Nations League

Finland-Bosnien 1-1 (1-0)
Mål: 45 min Teemu Pukki 1-0 straff, 90 min Smail Prevljak 1-1.
Finland: Hradecky; Alho Ivanov, Väisänen, O'Shaugnessy, Uronen; Lod (78 min Forss), Schüller (61 min Lam), Kamara; Nissilä (61 min Taylor), Pukki (78 min Källman)
Publik: 20 181
Nations League
Gruppsegrarna i division A, B och C är garanterade en plats i playoff till fotbolls-EM 2024. Om en en gruppsegrare tar en plats via det egentliga EM-kvalet, som inleds i mars 2023, går playoffbiljetten till följande lag i gruppen.
I playoff kommer man behöva vinna en semifinal och en final för att säkra en EM-plats. Semifinalerna kommer spelas den 21 mars 2024 och finalerna den 26 mars.
Källa: HBL-TT

ANDRA LÄSER