Blinken har landat – "Hjälpen ska inte gå till Hamas"

USA:s utrikesminister Antony Blinken har landat i Mellanöstern, för att stödja "arbetet med att stärka eldupphöret". Terrorstämplade Hamas ska inte få hjälp av något stöd, försäkrar han.

Antony Blinken, till höger, hälsas välkommen av den israeliske representanten Gil Haskelas på Ben Gurion-flygplatsen i Israel.
Rundresan inleds med möten med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som styr Västbanken. Dock ska Blinken inte ha någon kontakt med Hamas, som är terrorstämplat av bland andra USA och EU.
Befolkningen i Gaza ska få hjälp med återuppbyggnad efter Israels flygbombningar, säger utrikesministern på en pressträff med Netanyahu.
– Vi kommer att samarbeta med alla inblandade för att försäkra oss om att Hamas inte drar nytta av bidragen till återuppbyggnad.
Blinken ska sedan fortsätta till Egypten och Jordanien, mellanhänder i kommunikationen med Hamas, rörelsen som styr Gazaremsan sedan segern i det senaste palestinska valet 2006.
Eldupphöret i förra veckan satte stopp för elva dygn av krigföring mellan Israel och Gaza. Enligt officiella siffror dödades 253 palestinier, varav 66 barn, medan tolv personer i Israel miste livet.
På det stora hela verkar eldupphöret ha hållit relativt bra. Men våld förekommer fortfarande. En ung palestinier sköts tidigt på tisdagen ihjäl av israeliska styrkor nära Ramallah på Västbanken, uppger palestinska vårdkällor.
ANDRA LÄSER