Messis lojalitet mot hemlandets ansökan ett frågetecken

Frågan om var VM i fotboll 2030 arrangeras är redan en het potatis. Sommaren 2024 ska beslutet tas. Ett samsydamerikanskt projekt med Argentina, Chile, Paraguay och Uruguay kommer att få konkurrens av en gemensam ansökan av Portugal, Spanien och Ukraina. Och så kommer den verkliga outsidern med stenrika Saudiarabien, utfattiga Grekland och kaotiska Egypten också att finns med i leken.

Lionel Messis VM började med en chockförlust mot Saudiarabien.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
26.11.2022 07:01 UPPDATERAD 26.11.2022 13:47
Uruguayikonen Luis Suarez och Argentinas superstjärna Lionel Messi inledde kampanjen för ett sydamerikanskt VM redan 2017 då Suarez bar en skjorta med nummer 20 och Messi en med nummer 30 då lagen möttes i en landskamp.
Av länderna har Uruguay, Chile och Argentina stått värd för VM och med tanke på att Uruguay stod värd för den första turneringen genom tiderna 1930 finns det en rejäl dos av historia och nostalgi över projektet att åtminstone delvis få det till Uruguay igen.
För fyra–fem år sedan verkade det givet att Messi skulle ställa upp för det sydamerikanska projektet men då det i maj sipprade ut nyheter om att Messi skrivit på ett långt och lukrativt kontrakt med den saudiarabiska staten där hans uppgift ska vara att främja turismen till landet som förtrycker, förföljer, fängslar och torterar kvinnor samt sexuella, kulturella och religiösa minoriteter.
Från saudiskt håll var man noga med att poängtera att avtalet med Messi inte säger något specifikt om att jobba och lobba för att få VM 2030 till landet som byggts upp med hjälp av enorma oljefyndigheter.

Stora visioner, grymt styre

Men det är alldeles självklart att också VM 2022 har en tämligen central roll i Saudiarabiens ”vision 2030" som enligt PR-kontoret i Riyadh går ut på att transformera både ekonomi och samhälle för att få övriga världen att öppna ögonen för Saudiarabien.
Hittills har Saudiarabien har inte visat någon som helst vilja att transformera någonting alls. Makten finns hos kungafamiljen som sitter på en gudomlig makt och en ännu större statskassa. I en perfekt värld skulle Saudiarabien vara den arabiska världens mönsterelev men några tecken på exempelvis en strävan till något som ens kunde liknas vid en demokrati.
Vad de saudiska myndigheterna än säger spelar sport en betydande roll i landets strävan att bli mer accepterade i den västliga allmänhetens ögon.
Den tämligen nygrundade golftouren med totalt besinningslösa prispengar är ett exempel. Köpet av Newcastle United ett annat. Den spanska supercupens finalturnering spelas i år, naturligtvis av ekonomiska skäl, i Riyadh. Listan är lång på grenar som lockats till öknen av de enorma pengar landet kan hosta upp.
Ett stort vintersportsevenemang 2029 hör till det mest absurda. Och det är givetvis inte saudierna som bygger utan inhyrd arbetskraft med få eller inga rättigheter till något annat än lite lön, kost och logi.

Plock bland grenar som arrangerat stora evenemang i Saudiarabien

Boxning: Andy Ruiz Jr och Anthony Joshua möttes i Riyadh i en VM-titelmatch i tungvikt 2019. 2022 möttes Joshua och Oleksandr Usyk i en VM-titelmatch i Jeddah.
Cykel: Saudi Tour.
Formel 1: En deltävling i VM-serien körs i Saudiarabien.
Fotboll: Den spanska supercupens final spelas i Riyadh. Också den italienska supercupens final har spelats här.
Golf: LIV-touren. En mer penningstinn tour än PGA-touren som en del stjärnor valt att spela på. Också Europatouren spelas här.
Hästkapplöpning: Saudi Cup. Med 20 miljoner euro i prispengar den mest penningstinna tävlingen i världen. Klassiska Kentucky Derby har tre miljoner euro prispotten.
Rally: Det klassiska Dakarrallyt har arrangerats i Saudiarabien sedan år 2020.
Snooker: Finns plan på en extremt penningstinn snookertur i Saudiarabien.
Vintersporter: Asian Winter Games ska arrangeras här 2029.
Det var kronprins Mohammed bin Salman som för sex år sedan presenterade ”Vision 2030”. Den röda tråden för planen var att göra Saudiarabien mindre beroende av olja. Utländska investerare och turister skulle lockas till landet. Men de planerna kom av sig tämligen omgående eller fick grus i maskineriet då polisen och underrättelsetjänsten slog hårt till mot feministiska aktivister och religiösa aktörer.
USA president Joe Biden och kronprins Mohammed bin Salman.
2018 mördade den saudiska underrättelsetjänsten journalisten Jamal Khashoggi, av allt att döma på order av den saudiske kronprinsen.
Lägg till att Saudiarabien fört ett blodigt, och tämligen ensidigt, missilkrig mot utfattiga grannlandet Jemen med minst 12 000 civila offer som följd och det finns en del att jobba för att Vision 2030 ska bli verklighet.

Messi uppges få 25 miljoner euro – om året

Och för att uppnå det behöver landet allt hjälp det kan få för att blänka sin blodbesudlade sköld. Och just där kommer också en viss Lionel Messi in. Messi är ett oerhört stort namn inom fotbollen och idrotten överlag och kan naturligtvis med sin blotta presens göra en hel del för vem eller vilket land som helst. Och Messi är inte känd som den som tackar nej till en hacka.
Messi är god för hundratals miljoner euro men har bland annat dömts för skattefusk.
Det saudiarabiske PR-maskineriet ska ursprungligen ha erbjudit ett liknande ”ambassadörsjobb” åt Cristiano Ronaldo med en årlig ersättning på fem miljoner euro. Rätt lite med tanke på att David Beckham får 20 miljoner euro om året för att snacka lite sirap om Qatar då andan faller på. Portugisen, som idkat betydligt mer goodwill och välgörenhet utanför planerna än Messi, tackade nej.
Hur mycket och hur långt Messis kontrakt med saudierna är har inte offentliggjorts men uppgifter gör gällande att det kan röra sig om 25 miljoner euro per år. Vad hans roll är förblir också väldigt luddig men inte ens stenrika Saudiarabien vill betala ut sådana summor alldeles i onödan så tjänster förväntas också av Messi. Annars kunde kronprinsen ha satt pengarna på lite missiler, en kamelfarm eller några fullblod i stället.
Fifa och ordföranden Gianni Infantino skulle gärna se VM 2030 i Saudiarabien. Som argentinare, och en stenrik sådan, skulle man lätt kunna tro och hoppas att Messi skulle jobba för en VM-ansökan med Argentina som en av drivkrafterna.
Återstår att se var Messis lojalitet finns? I ett tämligen fattigt hemland eller i ett stenrikt Saudiarabien som hittills visat att det mesta går att köpa? Också inom idrottsvärlden.

Argentina-Mexiko i fem punkter

1. Vad står på spel? Väldigt mycket i synnerhet för titelfavoriten Argentina som föll i premiären mot Saudiarabien. Förlorar Argentina mot Mexiko samtidigt som Saudiarabien tar poäng mot Polen är Argentina utslaget. Oavgjort och seger håller hoppet om avancemang vid liv. Mexiko fick 0-0 mot Polen och har knappast något emot en målsnål tillställning också mot Argentina.
2. Matchbilden. Argentina har mera boll och försöker luckra upp ett samlat Mexiko som ligger och lurar på snabba omställningar. För Mexiko gäller det att inte sjunka alltför djupt neråt. Argentina skapar gärna en-mot-en-lägen och söker genomstickare på djupet. Mexikos mittbacksduo från Monterrey, Moreno-Montes, får en del att stå i.
3. Nyckelspelare. Lionel Messi och Hirving Lozano. Messi var bra före paus mot Saudiarabien men försvann efter paus. Kroppsspråket var negativt och uppgivet och det måste han spola bort nu även om det skulle bli en svår match också nu.
Napolistjärnan Hirving Lozano är ett målfarligt kvicksilver som axlar ett enormt ansvar i offensiven.
4. Hur ställer lagen upp?  Angel Di Maria och Leandro Paredes var inte särskilt bra mot Saudiarabien. Di Maria hör till tränare Scalonis trotjänare men kantspringarens höstform imponerar inte. Kanske att Lisandro Martinez borde få chansen från start.
Mexiko lär inte göra måna byten. Anfallsstjärnan Raúl Jimenez kunde göra 20 minuter mot Polen och lär inte inleda heller mot Argentina då gruppavslutningen mot Saudiarabien kan ses som något av en nyckelmatch för mexikanerna. Kanske att veteranen Andrés Guardado tar Luis Chavez plats på det centrala mittfältet.
5. Hur går det? Argentina skärper sig och vinner med 2-0.

ANDRA LÄSER