Analys: England och Norge gör upp om segern i grupp A

England får favorittipset med Norge och Österrike som utmanar. Nordirlands EM blir tre matcher kort. HBL går igenom slutspelet grupp för grupp. Så här ser grupp A ut.

Ada Hegerberg hör till världens bästa spelare.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
03.07.2022 17:41
England (Fifa-ranking 9)
Gått på som den berömda ångvälten i VM-kvalet där det bland annat blev 20-0 mot Lettland. Men mot Österrike blev det bara 1-0 och om laget består av idel spelare i absoluta toppklubbar i den engelska ligan.  England har klossarna att utmana om titeln. 
Sarina Wiegman är en adept av den nederländska fotbollsskolan. Wiegman lotsade hemlandet till EM-guld 2018 då Nederländerna gick obesegrat genom turneringen på hemmaplan. Nu är förhoppningarna i England att hon ska göra samma sak med Lionesses.
Wiegman tror på en offensiv, proaktiv fotboll där de snabba omställningar som var Nederländernas främsta styrka är ett vapen.
Stjärnglans finns det gott om men Ellen White är alltjämt etta. Den 33-åriga anfallaren måste lyckas om England vill gå hela vägen. 
Frågetecken: Hemmaplan. Fördel eller nackdel?
Norge (Fifa-ranking 11)
Kan ha hela turneringens bästa anfallspar i Barcelonas Carolina Graham Hansen och superstjärnan Ada Hegerberg i Lyon.
De här två behöver inte mer än en halvchans för att näta. Chelseas Guro Reiten är en tredje oerhört viktig kugge i offensiven på sin vänsterkant.
Startelvan spelar med undantag för målvakten i engelska, spanska och franska ligan. Och i absoluta toppklubbar. Det säger allt om den slagstyrka Norge besitter.
Norge nämns ändå inte som en av de största favoriterna. Martin Sjögrens lag är en outsider.
Frågetecken: Hegerberg är inte känd för att alltid vara den allra lättaste personen.
Österrike (Fifa-ranking 21)
Österrike har en tämligen optimal åldersstruktur i laget. Många unga förmågor på väg uppåt och de rutinerade pjäserna ligger runt 30-årsstrecket.
Väldigt stark mittaxel med Manuel Zinsberger från Arsenal i mål, Bayernklippan Carina Wenninger som mittlås, Montpelliers Sarah Puntigam som balansspelare, Bayerns Saraz Zadrazils och Frankfurts Laura Feiersinger som spelfördelare och Hoffenheims Nicole Billa på topp.
Billa är en lurig och mångsidig anfallare. Bra i straffområdet och utmärkt på att hitta ytor i djupled.
Frågetecken: Den optimala startelvan är urstark men bakom den sjunker kvaliteten några pinnhål. Håller det i ett EM med tufft spelprogram?
Nordirland (Fifa-ranking 47)
På förhand sett kanske det svagaste laget av alla i hela EM. Om nordirländskorna går vidare från gruppen är det en sensation av rang.
Spelarna håller i hög grad till i den inhemska ligan. Rachel Furness i Liverpool är en viktig spelare på mittfältet men ännu viktiga är Simone Magill, tidigare klubbkamrat med Tinja-Riikka Korpela i Everton, på topp. Magill är det enskilt sett främsta offensiva vapnet laget förfogar över.
Tränaren Kenny Shiels hör till det gamla gardet. 66-åringen förespråkar en rätlinjig fotboll. Mot bättre lag leder det ofta till en mängd långbollar på måfå.
Frågetecken: Kvaliteten i trupper. Håller inte måttet.
Så går det: England och Danmark avancerar till kvartsfinal.

ANDRA LÄSER