Paris SG till semifinal – trots alla missar

Två stolpträffar och en ribbträff. Bland mycket annat. På något sätt gick Neymar och Paris SG mållöst av planen i Champions League-kvartsfinalreturen hemma mot Bayern München.Tur då för PSG att det bara blev förlust med 0–1 – 3–2 från bortamötet gjorde att det blev revansch från förra säsongens finalförlust mot samma Bayern.

Regerande mästaren Bayern München och målvkten Manuel Neuer är ute ur Champions League.
Att matchen på Parc des Princes slutade 0–1 var egentligen helt obegripligt. Detta då Paris SG i allmänhet och Neymar i synnerhet skapade – och brände – ett antal högoktaniga chanser.
Här en snabb sammanfattning av de allra hetaste lägena:
+ I den 34:e minuten: Neymar vek in från höger och sköt med vänstern. Bayernmåvakten Manuel Neuer räddade via stolpen.
+ I den 37:e minuten: Neymar med ett eget företag, och tillhörande klackfint – och sedan ett smekande skott som träffade klockrent i ribban.
+ I den 39:e minuten: Paris SG i en snabb omställning, Neymar blev helt frispelad av Kylian Mbappé – men skottet tog i stolpen.
En gammal fotbollsregel lyder emellertid: gör du inte mål på dina chanser är det nästan en garanti för att motståndaren gör det.
Inte sällan omedelbart.
Så blev också fallet. Bayern gick till anfall direkt efter Neymars senaste stolpträff. David Alaba tog avslut från nära håll, som Keylor Navas räddade – men på returen dök Eric Maxim Choupo-Moting upp och nickade in Bayerns ledningsmål.
Trots flera rejäla chanser i den andra halvleken blev det inte fler mål, och Paris SG är därmed vidare till semifinal i Champions League tack vare fler gjorda bortamål, eftersom laget vann med 3–2 i München i förra veckans första kvartsfinal.
Bayern låg på för ett andra mål, vilket hade räckt. Men utan skadade superanfallaren Robert Lewandowski och covid-19-smittade Serge Gnabry saknades det sista för den tyska bjässen. Den regerande mästaren har nu kapitulerat.
I den andra kvartsfinalen höll Chelsea undan mot Porto. Båda matcherna avgjordes i Sevilla på grund av covid-19-restriktioner. Chelsea hade 2–0 med sig från det första mötet och tog sig vidare, trots 0–1 i returen.
ANDRA LÄSER