Filtar till besökare i kalla museer i Sverige: ”I Finland har vi ingen brist på tröjor”

Sänkta inomhustemperaturer i museibyggnader samt tröjor till personal och extra filtar till besökare. Museer i Sverige förbereder sig för vintern med olika energisparande åtgärder. I Finland är planerna inte lika konkreta.

Kiasma håller öppet i vinter.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
05.10.2022 05:01 UPPDATERAD 05.10.2022 15:58
Enligt Sanne Houby-Nielsen, som är styresman för stiftelsen Nordiska museet i Stockholm, har man köpt in tjocktröjor till personalen. Museet kommer också under perioder att stänga av värmen. 
Andra museer i Sverige förser besökare och personal med extra filtar. Alla statliga myndigheter över hela Sverige uppmanas nämligen att sänka på inomhustemperaturer och minska på belysningen, vilket bland annat kommer att ske på alla museer i Malmö.
– Vi måste se det som en upplevelse att det är kallt på vintrarna och att det är en upplevelse att gå in i en byggnad från 1907 med de temperaturer som finns, säger Houby-Nielsen till SVT.
I Finland finns inte lika långt gående planer som i Sverige – åtminstone inte enligt chefen för Nationalgalleriet, Kimmo Levä. Till Nationalgalleriet hör Kiasma, Ateneum och konstmuseet Sinebrychoff.
– Vi är med i statens Snäppet svalare-kampanj som går ut på att sänka inomhustemperaturen med en grad. Våra fastigheter förvaltas och ägs av Senatfastigheter och med dem förhandlar vi om hur vi ska spara energi. Vi måste givetvis fundera på temperaturen inomhus för att besökarens hälsa inte ska äventyras och i lokaler där vi har våra samlingar. Men vi har inga planer på att köpa extra tröjor till personalen eller dela ut filtar till besökare. Månne vi inte i Finland har helt tillräckligt med tröjor för eget bruk, säger Levä.
Krigsmuseet fungerar i en gammal manege på Sveaborg. Enligt museichef Harri Huusko har museet inte fått några direktiv om att spara på energin.
– Det är ändå alldeles klart att vi inte kan slösa på energin i våra utställningslokaler. De tunga föremålen, till exempel artilleripjäser, förvaras i kylda utrymmen som inte kräver elektricitet. Våra utställningsutrymmen på Sveaborg är anspråkslösa. Vi håller på att förnya belysningen, och det medför säkert sänkta energikostnader, säger Huusko.
Rättelse, 5.10 kl.15.49: Artikeln har en ny bild. Ateneum är stängt för renovering och öppnar i början av nästa 

ANDRA LÄSER