Janne Puhakka första öppet homosexuella manliga hockeyspelaren i Finland – ”Ligan skulle kunna vara vägvisare”

Under tonåren kom ishockeyspelaren Janne Puhakka fram till att han var homosexuell. Det var ändå först efter elitkarriären som han berättade det för en bredare krets.

– Det kändes som att jag gömde något från de andra.

Janne Puhakka kom ut som homosexuell efter att han avslutat sin ishockeykarriär. I februari gav han ut sin bok "Kopista ulos" som skildrar hans liv och karriär som ishockeyspelare.
Janne Puhakka började spela ishockey då han var sex år gammal. När han blev inbjuden till Pohjola-lägret, ett läger som landets 102 bästa 15-åriga hockeyspelare bjuds in till, började han tänka att det kan bli något mer seriöst. Sommaren före gymnasiet präglades av träning. Då började han tänka att proffshockeyn inte är ouppnåelig.
Under gymnasietiden började Puhakka även upptäcka andra saker. Han intresserade sig inte för samma saker som till exempel många andra lagkamrater. Efter ett tag kom han fram till att han var homosexuell.

Janne Puhakka

Född och uppvuxen i Esbo.
27 år gammal.
Bor numera i Helsingfors med partnern Rolf.
Den första öppet homosexuella finska manliga hockeyspelaren.
Representerade Finland på U16-, U18- och U20-nivå.
Spelade i bland annat Blues i FM-ligan, Chicoutimi Saguenéens i QMJHL i Kanada, Espoo United i Mestis och GAP i franska högstaligan.
Gav ut sin första bok "Ulos kopista" i februari 2022.
– Det var en sådan sak som jag först tänkte att kanske bara hör till puberteten, men när det gick några år började jag tänka att jag kanske är lite annorlunda än många andra i den aspekten. Det är svårt att säga någon viss ålder eller tid då det hände, men jag skulle säga att det var i början av gymnasietiden, säger Puhakka.
Att komma ut som homosexuell kan vara väldigt svårt. Lättare blir det inte av att man spelar en lagidrott som har präglats av en viss machokultur under en lång tid. Även om Puhakka inte upplevde att det var någon särskilt toxisk atmosfär i lagen han spelade i låg det ändå och tyngde.
– På det sättet att det kändes som att jag gömde något från de andra. Mitt spel påverkades säkert på något sätt men det är svårt att säga i vilken grad, säger Puhakka.
Även om det är en lång väg kvar till en helt tolerant och fördomsfri ishockey menar Puhakka att det finns positiva tecken i hockeyns utveckling.
– Jag är inte så inblandad i hockeyvärlden just nu, så det är svårt att säga. Spelarna är nog öppna för den här saken, jag tror att spelarna överlag är mer öppna med varann än tidigare. Att få det överfört till hockeyns alla nivåer kräver nog mest arbete, menar Puhakka.
– Spelarna är mer intresserade av saker som gäller samhället vilket jag tycker att är jättebra. De spelare jag har talat med är intresserade av jämlikhetsfrågor och de önskar att alla ska kunna vara sig själva inom idrotten, tillägger han.
För att uppnå detta anser Puhakka att det vore bra med en mer öppen och tydlig kommunikation från de större aktörerna inom ishockeyn. Konkreta åtgärder som att utbilda personer inom organisationerna angående ämnet vore bra.

Hur bra har pride representerats i till exempel i den finska herrligan?

– Det har inte riktigt representerats alls, vilket är synd. De skulle ha en bra chans att agera vägvisare. Överlag är det ganska få idrottsorganisationer som alls uttrycker sig i frågan, säger Puhakka.
Beviset på brist av stöd syns tydligt på Priderörelsens finska hemsida.
– Om man ser på hemsidan listas det totalt två idrottsorganisationer som samarbetspartner. Jag vet inte om det handlar om attityd eller om det är så att ingen riktigt vågar förrän någon annan gör det. Där skulle det finnas en bra möjlighet för det finska ishockeyförbundet eller FM-ligan att visa sitt stöd. Det kräver i slutändan inte så mycket, menar Puhakka.
Puhakka (till vänster) spelade 40 matcher för Blues i FM-ligan säsongen 2015-2016. Här i en närkamp med HIFK:s Matt Generous. I mål står Ville Husso.
Innan Puhakka kom ut för allmänheten 2019 hade han berättat om saken för sin familj och några andra. Den första han kom ut till var hans mamma.
– Från den närmaste kretsen var min mamma den första jag berättade för. Min familj bor på lite skilda ställen så efter det berättade jag för familjemedlemmar vartefter jag träffade dem, säger Puhakka.
Efter familjen kom han ut till sina närmaste vänner. När han senare spelade i Finland, närmare bestämt Blues, berättade han även om saken för några lagkamrater som stod honom nära.
– Det underlättade nog på något vis, spelmässigt vet jag inte om det skedde någon större förändring. En större effekt skulle det kanske ha haft om jag hade talat om det med tränaren. Men nog hjälpte det att ha människor som man kunde tala om saken med och inte känna att man behövde ljuga för dem på något sätt. Det var en lättnad, säger Puhakka.
Det har skrivits mycket om Puhakka i de finska medierna. Först när han kom ut som homosexuell för allmänheten 2019 och sedan när hans bok släpptes på våren 2022. Han hoppas att han kan fungera som en förebild för andra som är i samma sits som han själv var under karriären. Det har fungerat, då han blivit kontaktad av idrottare som är i samma situation som han var tidigare.
– Det är en av orsakerna till varför jag fortfarande talar om det, då man vet att den här saken fortfarande inte är lätt för många att tala om. Det finns mycket arbete kvar på den fronten. Det är inte heller bara ishockeyspelare utan också andra idrottare som har varit i kontakt. Kanske vi någon dag kommer till en sådan punkt där det är lätt för människor att tala om detta, att tröskeln inte skulle vara så hög. Att man bara kunde vara sig själv, helt enkelt, säger Puhakka.
Puhakka var alltså den första spelaren som spelat i FM-ligan som kommit ut som homosexuell. Han gjorde det först efter avslutad karriär. För tillfället finns det ingen aktiv spelare som kommit ut, även om det sannolikt finns spelare som är homosexuella. Med sin bok hoppas Puhakka kunna belysa situationen. Han berättar att han fått bred respons på boken sedan den kom ut.
– Den har uppfattats på många olika sätt av väldigt många människor. Det har varit kul att se att den har nått andra människor än bara de som följer med ishockey. Alla möjliga människor har hört av sig, vilket har varit kul, säger Puhakka.
Puhakka tilldelades priset Årets förebild vid Queer of the Year-evenemanget i Helsingfors i början av juni.
Boken är ett av projekten som Puhakka har jobbat med efter att han avslutade karriären. Han studerar för tillfället vid Haaga-Helia samtidigt som han jobbar. Han har även fungerat som talare vid olika tillställningar samt jobbat med sociala medier. Han utesluter inte att jobba inom ishockeyn i framtiden, men strävar inte aktivt efter det.
– Åtminstone kommer jag nog alltid att spela det i någon mån. Om jag kommer att jobba med hockey på något vis får tiden utvisa, det är inte omöjligt. Att träna ett lag är inte något som direkt intresserar mig men kanske i någon annan form. Vi får se helt enkelt, säger Puhakka.

Hur deltar du i pridefirandet i år?

– I jobbets tecken har jag deltagit genom att medverka i några paneldiskussioner. Sen tänker jag bara njuta av själva pridedagen och prideparaden tillsammans med min partner. Jag vet ännu inte om vi deltar i själva paraden eller om vi bara är där som åskådare, det får vi se.

ANDRA LÄSER