Se video: Glädjeyra trots regn och hagel – de nordiska kungahusen välkomnades till Helsingfors

Ett proffsigt statsöverhuvud trotsar all sorts väderlek – också regn och hagel. Minerna var alltså glada trots att regnet smattrade när de nordiska kunga- och presidentparen möttes till familjeträff i Helsingfors.

Familjefest på slottsbalkongen. Två kungar, tre drottningar och två presidentpar firar Finland 100. Drottning Silvia är den enda av gästerna som själv håller sitt paraply.
01.06.2017 12:30 UPPDATERAD 01.06.2017 21:38
Välregisserat och hjärtligt är väl det minsta man kan säga. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio välkomnade enligt ett minutiöst schema Islands president Gudni Thorlacius Jóhanneson och fru Eliza Jean Reid, Norges kung Harald och drottning Sonja, Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt Danmarks drottning Margrethe till Presidentens slott.
Alla var soliga och Islands president hade den mest rungande stämman. Hans Congratuations! böljade ut över slottsgården, ackompanjerat av några skränande måsar.
De tre drottningarna bar hatt. Drottning Margrethe i klarröd stass och drottning Silvia i brun kappa hade valt pillerhattar medan drottning Sonja fick hålla ett stadigt tag i sin bredbrättade vita hatt för att den inte skulle slitas av hennes hjässa. Den nordvästliga vinden var inte nådig.
Efter välkomstceremonier och nationalhymner tågade de fem överhuvudena mot Stadshuset i majestätisk procession, anförda av den magnifika Margrethe och en belåtet mysande president Niinistö.
En huttrande skara rojalister hade samlats på Salutorget men de 169 flaggviftande barnen från Cygnaeus lågstadieskola fick komma närmast de celebra gästerna.
Familjefest på slottsbalkongen. Två kungar, tre drottningar och två presidentpar firar Finland 100. Drottning Silvia är den enda av gästerna som själv håller sitt paraply.

Hade ni förberett er på regnet?

– Nej, tyvärr inte, sade en av de åtta lärarna, Mona Sandström.
– Men vi har gått igenom vilka regler som gäller och uppmanat eleverna att bocka och niga ifall någon av gästerna tilltalar dem.
– För Cygnaeus är det här förstås en stor ära och jag vet inte varför just vi blev utvalda.
En av eleverna, Amanda Lindholm, berättade att eleverna hade förberett sig genom att ta reda på fakta om de nordiska kungahusen och om Islands president.
– Det är kul att få se dem i verkligheten.
Förberedelserna visade sig komma till nytta. Både kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia stannade upp och småpratade med eleverna.
Georg Malmstén kunde konsten att få sin publik på gott humör. Hans klämmiga toner var extra välkomna i det rätt så kyliga vädret på Salutorget. Par- och folkdans stod på programmet när gästerna fick ett smakprov på Hela Finland dansar.
Därefter vidtog lunch. Värdpar var tillträdande borgmästaren Jan Vapaavuori och hans hustru Outi.

42 år med Hanaholmen

För 42 år sedan, den 1 juni 1975, invigdes Hanaholmens kulturcentrum i Esbo, av kung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen. Nu, efter renoveringen, var det dags för festlig återinvigning i närvaro av alla de nordiska statscheferna.
I publikhavet syntes bland andra centrets första direktör, Pär Stenbäck, Henrik Meinander, Anna-Maja Henriksson och Rosa Liksom. President Tarja Halonen och Pentti Arajärvi satt bland hedersgästerna och Tarja Halonen hälsade extra hjärtligt på kung Harald och drottning Silvia.
Värd för festen var centrets nuvarande direktör, Gunvor Kronman, konferencier var Maria Ylipää.
President Niinistö och kung Carl XVI Gustaf höll varsitt tal där de båda lyfte fram Hanaholmens betydelse som en samlande institution i Norden.
– Vi i Norden är inte skyddade mot faror men tillsammans är vi bättre skyddade. Vi kan göra mera tillsammans och växa tillsammans, sade Niinistö.
Kung Carl XVI Gustaf lyfte i sitt tal fram de nordiska länderna som vänner och familj och poängterade att det finsk-svenska samarbetet borde fördjupas.
– En angelägen fråga är att värna om Östersjön, påpekade kungen som är känd för sitt miljö- och naturintresse.
Intresset syns i en av de gåvor Sverige skänker Finland på hundraårsdagen och det gäller skogen.
– Skogens framtid är våra länders framtid, konstaterade den svenske kungen och avslöjade att Sverige skänker bilateral skogsforskning i form av ett antal forskare.
Den andra gåvan är en skulptur av den svenska konstnären Anna Uddenberg. Skulpturen avtäcks i november.
Också Norge donerar en skulptur att placeras utanför Hanaholmen.
Festligheterna på Hanaholmen avslutades med att a capellagruppen Fork sjöng Finlandia med sådan inlevelse att det gick kalla kårar längs ryggraden.

Med buss till Sibeliusmonumentet

När Finland fyllde femtio år 1967 firades jubileet med bland annat Sibeliusmonumentet, skapat av Eila Hiltunen och uppfört i Sibeliusparken.
Nu gick eftermiddagsturen till monumentet.
Turistbussarna stod på rad när statscheferna anlände till parken, i buss även de. Regnet hade avtagit men vinden hade tilltagit och drottning Sonja fick hålla ännu hårdare i sin hatt än tidigare på dagen.
Lyckligtvis hade någon insett vikten av att rigga upp ett tält med bekväma stolar för gästerna.
Två tappra körer – Musikhusets kör och Tapiolakören – huttrade i blåsten. Zacharias Topelius dikt En sommardag i Kangasala, tonsatt av Gabriel Linsén, och Finlandia var på repertoaren.
En busslast kinesiska turister motades åt sidan och undrade häpet vad som pågick.
Efter besöket Sibeliusmonumentet fanns tid för återhämtning innan kvällens begivenhet – galamiddag på Presidentens slott.
Under torsdagskvällen serverades gästerna middag på presidentslottet. Från vänster: president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio, drottning Margrethe av Danmark, Kung Carl XVI Gustaf av Sverige med drottning Silvia, Kung Harald V av Norge med drottning Sonja, Islands president Gudni Thorlacius Johannesson med frun Eliza Jean Reid.

Granskott på menyn

Menyerna då? Ja åtminstone var granskott och dill en favorit hos de kockar som var inblandade. Lunchen på stadshuset avslutades med jordgubbar marinerade i havtornslikör, kompletterade med stadshusets filsorbet och årsskott av gran. Förrätten bestod av sik gravad i Helsingfors Fiskehamns akvavit och serverad med dillaioli och huvudrätten var lamm, murklor och mandelpotatis med vilda örter.
Granskotten återkom i menyn på galamiddagen då huvudrätten bestod av grillad vitsvanshjort med granskottsås. Som förrätt serverades regnbågslax på tre sätt, med blomkål och dillsås.
President Sauli Niinistö med Jenni Haukio.
Efter huvudrätten bjöds det på ostar från lokala osttillverkare, med rabarbermosaik från Gullranda och efterrätten var en bavaroise (pudding) på hallon och röda vinbär serverade med salt kolaglass.
Jubileumsmiddagen på slottet var planerad och tillredd av det finländska kocklandslaget som vann guld i kock-OS i Erfurt 2016.
De tre regenterna höll varsitt tal under torsdagen. Kung Harald höll tacktalet efter lunchen, kung Carl XVI Gustaf talade under återinvigningen av Hanaholmen och drottning Margrethe för tacktalet efter galamiddagen.
Den danska drottningen avslutade sitt tal med att höja en skål för den finska sisun.

ANDRA LÄSER