Johnsons konservativa bröt sig igenom Labours "röda mur" i historiskt Labournederlag

För första gången någonsin kommer stålstaden Hartlepool att representeras av en konservativ parlamentsledamot i London. Det är ett stort nederlag för Labour – som redan tampas med sprickor i Englands "röda mur".

En uppblåsbar Boris Johnson-figur ger tummen upp för valresultatet i Hartlepool.
Den lilla staden Hartlepool har hamnat i det politiska blickfånget med anledning av det fyllnadsval till det brittiska parlamentet som hölls där i torsdags. Att den konservativa ledamoten Jill Mortimer skulle knipa segern sågs som otänkbart för bara ett årtionde sedan – eftersom den tidigare industristaden traditionellt har varit Labourmark.
Men nu tvingas oppositionspartiet se sig besegrat av premiärminister Boris Johnsons parti "Tories". Det beskrivs som ett chockresultat, eftersom ingen konservativ parlamentsledamot har röstats fram som Hartlepools representant i London sedan valkretsens bildande 1974.
– Det är verkligen en historisk och minnesvärd dag, säger valvinnaren Jill Mortimer, enligt nyhetsbyrån AFP.
– Labour har tagit Hartlepools invånare för givet alldeles för länge.
Konservativa partiets framgång fick Boris Johnson att ge sig av till Hartlepool för ett snabbt triumfatoriskt besök under fredagen. Det var en nöjd premiärminister som pratade med journalister i staden, där det redan fanns en uppblåsbar figur föreställande honom själv med tummarna segervisst uppsträckta i vädret.
– Jag tror att det här valet visar att människor vill ha ett parti och en regering som är fokuserade på dem, fokuserade på att leverera förändring, säger Johnson.

Pressar partiet

Valet sågs som det första stora provet för Keir Starmers halvnya ledarskap i det splittrade Labour. Konservativa partiets framgångar i Hartlepool är en fortsättning på trenden i det senaste brittiska parlamentsvalet, i december 2019. Då var brexit den dominerande frågan och de konservativa lyckades vinna flera mandat i Labours tidigare så ogenomträngliga "röda mur" i norra England.
För Labour var resultatet det sämsta sedan 1935, vilket den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn har bett om ursäkt för.
Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till det konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om vägen framåt för Labour. Pressen kommer att öka på Starmer, som valdes till ordförande för ett år sedan med löften om att bygga upp partiet och hitta tillbaka till dess traditionella väljare igen.
– Det går inte att dölja att det här är ett förkrossande resultat för Labour, säger partiets parlamentsledamot Steve Reed till BBC.
– Det visar att förändringen av Labour inte har gått tillräckligt snabbt. Vi måste skynda på.

Brittisk supertorsdag

Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen. I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.
Mest uppmärksamhet riktas mot regionalvalet i Skottland, eftersom nationalistpartiet SNP hoppas stärka sitt mandat för en självständighetsomröstning. Men därifrån väntas inget officiellt resultat förrän på lördag.

ANDRA LÄSER