Den här gången får Vaiho gå på festen

Senast Djurgården tog SM-guld, året var 2005, spelade Tommi Vaiho för klubbens juniorer.– Jag var med och fick uppleva den fantastiska stämningen på Stadion. Och så var jag med inne i omklädningsrummet. Det var kul att få uppleva, säger han.Men till festen var han inte bjuden.– Jag var bara 17 år då...

Djurgårdens målvakt Tommi Vaiho.
02.11.2019 08:46 UPPDATERAD 02.11.2019 12:18
14 år senare, på Östgötaporten i Norrköping på lördag, hänger det till stor del på honom om det blir till att svida om till partykostymen och fira att Lennart Johanssons pokal är tillbaka hos Djurgården.
Håller han nollan är det klart.
Djurgården behöver bara en poäng för att hålla undan för jagande Hammarby och Malmö FF i guldjakten. Bara är nu inte så bara, men med tanke på att Tommi Vaiho redan är uppe i tio matcher utan insläppt mål finns goda förutsättningar för att det blir elva.
– Det är en match av 30 och för oss är det bara att fortsätta med det vi har gjort hela året, göra en bra insats och det vi kommit överens om så blir det nog bra. Det är dumt att spekulera i vad vi gör efter matchen.
– Gör vi vad vi ska och kan, får vi förhoppningsvis ett bra resultat. Vi går in med inställningen att vinna matchen, säger Vaiho.

Djupa rötter i klubben

Ingen i det presumtiva guldlaget har rötter som sträcker sig lika långt tillbaka i tiden som 31-årige Vaihos.
Hedersbetygelsen "Årets järnkamin" fick han härom dagen av fansen.
– Jag har till och från varit i klubben sedan jag var en pojke och det var förstås jätteroligt att få det priset och känna stöttningen från fansen.
Han har fått kämpa länge för sin plats mellan stolparna, för sin plats i solen. Säsongerna 2007–2009 var han Djurgårdens tredjemålvakt bakom Pa Dembo Touray och Oskar Wahlström.
Från och med 2010 sågs Tommi Vaiho som andremålvakt – och den allsvenska debuten kom redan i premiären, borta mot Häcken. Det året spelade han nio matcher, men bara två året därpå. 2012 stod han tolv allsvenska matcher, fick smak på det hela, men valde att skriva på för Gais i superettan.
Han har fortfarande stått fler seriematcher för Gais än vad han gjort för Djurgården och efter två säsonger (2017 och 2018) bakom Andreas Isaksson såg det inte bättre ut än att han på nytt fastnat i rollen som andremålvakt.

Lyftet kom i somras

Till den här säsongen värvades norrmannen Per Kristian Bråtveit in. Kampen dem emellan var öppen, men Bråtveit såg inledningsvis ut att ha vunnit den.
Först efter sommaruppehållet kom lyftet för Vaiho och sedan dess har tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inte varit i närheten av att skifta målvakt. När Djurgården på allvar började se ut som en guldkandidat höll Vaiho nollan i sex raka matcher. I den sviten stack straffräddningen – och åtskilliga andra parader – i 1–0-segern mot Malmö borta ut.
– Jag har bara gått in med inställningen att försöka göra bra prestationer för att försöka hjälpa laget. Att det gått så bra som det gjort är bara roligt. Hela laget har lyft sig i år och fungerat som ett kollektiv.
– Därför ligger vi där vi ligger.

Sprider lugn

Tränaren Thomas Lagerlöf ser fler styrkor än de rent målvaktstekniska hos Vaiho, personliga karaktärsdrag som bidrar till att göra gruppen starkare.
– Han sprider ett lugn omkring sig, både i omklädningsrummet och ute på planen, säger Lagerlöf.
Vaiho, när han får höra det:
– Jo, det stämmer. Jag är en ganska lugn människa, så det är kul att höra.

Tommi Vaiho

Född: 13 september 1988 i Stockholm.
Klubb: Djurgården.
Tidigare klubbar: Värtan (2007, lån), Frej (2008, lån), Vasalund (2009, lån), Gais (2013–2016).
Allsvenska matcher: 52 (2010–2019).
Kontrakt: Går ut 2021.
Aktuell: Kan vinna sitt första SM-guld, när Djurgården avslutar allsvenskan mot IFK Norrköping på lördag.
Fakta: Djurgården mot topplagen
Djurgårdens resultat i år mot övriga fyra topplag i allsvenskan bör väcka en smula oro inför den allsvenska avslutningen borta mot IFK Norrköping. Klubben har bara vunnit ett av sju möten med kvartetten Malmö FF, Hammarby, AIK och IFK Norrköping.
Poängutdelningen är magra fem poäng.
Resultaten:
Djurgården–Hammarby 1–2
Hammarby–Djurgården 2–1
Djurgården–Malmö 1–1
Malmö–Djurgården 0–1
AIK–Djurgården 1–0
Djurgården–AIK 0–2
Djurgården–Norrköping 1–1
Topp 5-tabellen:
Hammarby: 8 matcher, 11–13 i målskillnad, 13 poäng.
Malmö: 8, 9–6, 12.
AIK: 8, 6–6, 11.
Norrköping: 7, 8–5, 10.
Djurgården: 7, 5–9, 5.

ANDRA LÄSER