Filmstiftelsen portar brittisk ytterhögeraktivist

Finlands filmstiftelse har beslutat att inte hyra ut sin biosalong för en pressvisning. Orsaken är att den brittiske högerpopulisten Tommy Robinson skulle delta.

Tommy Robinson under ett protestevenemang i Salford i England tidigare i vintras.
Pressvisningen av den inhemska dokumentären Seinäjoen arabikevät i Filmstiftelsens biograf K-13 har inhiberats. Orsaken är att högeraktivisten och invandrarkritikern Tommy Robinson skulle närvara vid visningen och presskonferensen.
Tommy Robinson är känd som grundare av ytterhögerorganisationen English Defense League och han har även varit organisationens chef. Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon, har nyligen fått ett livstids portförbud på Facebook, Instagram och Twitter som följd av sina upprepade hatiska inlägg.
Dokumentären Seinäjoen arabikevät handlar om flyktingströmmen till bland annat Finland 2015. Dokumentären har regisserats av Matti Reinikka och fått ekonomiskt bidrag av Yle, Finlands filmstiftelse samt Kyrkans mediestiftelse.
Ingen har ännu sett den färdiga filmen men den är tänkt att visas av Yle.
Filmstiftelsens direktör Lasse Saarinen säger i en intervju för Helsingin Sanomat att producenternas ansökan om finansiering var saklig. Att Tommy Robinson bjudits in till filmvisningen anser Saarinen däremot vara ett tecken på att tillställningen handlar om något annat än en pressvisning av en film.
Pressvisningar är tänkta enbart för pressen men invandrarfientliga Hommaforum har på sin webbsida meddelat att det finns en del fribiljetter till visningen.
Den nu inhiberade pressvisningen var inte arrangerad av Filmstiftelsen utan av Elokuvaosuuskunta Siperia.
Lasse Saarinen, vd för Finlands filmstiftelse.

ANDRA LÄSER