Regeringen pressas av smittsiffrorna

Regeringens coronahantering har de senaste tio dagarna haft anmärkningsvärda drag. Vi har fler smittade än någonsin och oron för hur sjukvården ska klara det är stor, samtidigt som det ansvariga ministeriet verkar gå sin egen väg. Dessutom pågår valkampanjen för fullt.

Fredag 14.1 samlades regeringens coronaministergrupp under omsorgsminister Krista Kiurus ledning, bland annat för att diskutera en treveckorsstängning av restauranger, antingen alla eller enbart barer och pubar.
14.01.2022 16:00 UPPDATERAD 14.01.2022 18:57
Inom regeringen är oron stor för hur smittläget och behovet av sjukhusvård ska utvecklas under de närmaste veckorna. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa på torsdagskvällen att de närmaste veckorna kommer att bli de svåraste hittills under pandemin.
Samtidigt syns en frustration och irritation bland regeringspartierna och de enskilda ministrarna över hur Social- och hälsovårdsministeriet och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) agerar. Kiuru och ministeriet har en annan linje än resten av regeringen, och ministeriets konflikt med hälsovårdsmyndigheten THL är uppenbar.
De övriga ministrarnas irritation handlar mycket om att de inte blir informerade i förväg, att Social- och hälsovårdsministeriet inte förankrar sina förslag internt i regeringen och statsförvaltningen innan de presenterar dem offentligt. Dessutom görs egna, ibland rentav fantasifulla tolkningar av rapporter och rekommendationer.

ANDRA LÄSER