Arkitekttävlingen för Södra hamnen är en besvikelse

Förutsättningarna för att skapa en "ikonisk" byggnad för det nya Arkitektur- och designmuseet i Södra hamnen är inte goda, skriver Tapani Ritamäki.

I värsta fall får Helsingfors en byggnad vid Södra Kajen som förslaget Merimaili, som enligt HBL:s krönikör Tapani Ritamäki påminner om det man kan se på grekiska turistorter
Helsingfors stad vill att det nya Arkitektur- och designmuseet ska bli en ikonisk byggnad. Fint!
Men har en byggnad med modernistiskt formspråk nån chans att bli ikonisk? I Finland?
Vi kan ju granska det som redan finns i Södra hamnen för att bedöma utsikterna: Södra kajen 10, Viljo Revells gåva till de olympiska spelen 1952 med anrika restaurang Palace som känt varumärke. Det handlar om ett ganska ordinärt tiovåningshus med bandfönster, som snarast känns igen för att det figurerar i nyheterna varannan kväll. Huset är för stort för sitt grannskap – tyvärr inget ovanligt för Revell och hans Efterkrigstidsfinland, som rev hellre än sparade. Södra kajen 10 skulle kunna placeras i Jakobacka och smälta väl in, i synnerhet när det efter renoveringen förlorade sin patina, den vackra smutsgula färgen.
Grannhuset Södra kajen 8 som stod färdigt 1954 är en grå låda ritad av Bertel Liljeqvist och Tom Salvesen. Det blev Liljeqvists sista byggnad efter en lång och imponerande karriär som kyrkoarkitekt. Att kontorslådan inte väcker varma känslor är mindre Liljeqvists fel än hans efterkommandes som inte på 70 år lyckats ta sig vidare till ett på riktigt nytt formspråk.
Aaltos kontor för Enso-Gutzeit vid Uspenskijkatedralen kommer kanske närmast ikonstatus, och är i egen klass jämfört med ovannämnda. Men med tanke på den byggnad som revs (Norrménska palatset) väcker inte heller Aaltos vita marmor annat än iskalla känslor.
Ombyggnaden av magasin K7 till kongresscentrum några hundra meter söderut var en stor sak för trettio år sen, i dag talar ingen längre om huset …
När man nu vill ha en ikonisk byggnad för det nya Arkitektur- och designmuseet är alltså förutsättningarna inte goda. Platsen är helt enkelt för grandios för att resultera i modig arkitektur (trots att motsatsen påstås), och tävlingsföreskrifterna tämjer projektet ytterligare eftersom de förutsätter att förslaget lämnas in av en grupp i vilken det ingår både planerare och verkställare. Landets kändaste arkitekturbyråer och ett antal utländska med gott renommé deltar tillsammans med Ramboll, NCC, Skanska, Sitowise ... Detta för att man inte ska få fantasifulla förslag som ingen vill förverkliga på grund av kostnaderna. Det är logiskt men innebär samtidigt att det inte blir ikonisk arkitektur i Södra hamnen (läs Wow) – utan i bästa fall något man kan leva med i fem, sex decennier.
I värsta fall blir det något i stil med förslaget Merimaili, som påminner om det man kan se på grekiska turistorter (dit ingen reser för arkitekturens skull). På bilderna har man täckt in Merimaili med grönväxter, men ett erfaret öga låter inte lura sig.
Urtrista ter sig också förslagen Boardwalk, Punelma och Helsinki Design Promenade. South Park påstår sig förena nytt med gammalt, men på vilket sätt framgår inte.
Till förslagens försvar kan sägas att de knappast ger en helt rättvis bild av hur byggnaderna skulle se ut i verkligheten – men att bygga klart för att därefter fälla omdömet är det allra dyraste alternativet.
Stadens nya giv att låta medborgarna kommentera förslagen kan fungera som ögonöppnare, men i sak är det rena populismen. Ingen inbillar sig att åsikterna medför något reellt inflytande. Det är tidsfördriv, lite roligare än att fylla i lottokuponger men lika olönsamt.
För att så här viktiga arkitekttävlingar ska fylla sin funktion borde tävlingsreglerna förutsätta att byggnaden är avvikande och absolut imponerande kreativ. Den byggnad som den fransk-japanska arkitektbyrån – Moreau Kusunoki Architects – ritade för Guggenheimmuseet för några år sedan låg betydligt närmare det än samtliga förslag nu.
Skribenten är förläggare.
Läs också: Här är tävlingsbidragen för Södra kajen – men ingen information på svenska
Korrigering 5.1.2022 kl 10.37: Den redaktionella bildtexten var missvisande. Arkitekttävlingen för Södra kajen avser inte det nya Arkitektur- och designmuseet, för vilket en separat tävling ska ordnas.
ANDRA LÄSER