Resejätten Thomas Cook går i konkurs – Hundratusentals berörs

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger bland annat Tjäreborg, försätts i konkurs, meddelar företaget i ett pressutskick. Upp till 3 400 finländska resenärer som har köpt sina resor av det finska dotterbolaget Tjäreborg påverkas.

Thomas Cook går i konkurs. Arkivbild.
23.09.2019 06:18 UPPDATERAD 23.09.2019 13:34
Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots "stora ansträngningar". Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs.
"Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år", säger vd Peter Fankhauser i uttalandet.
"Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen", fortsätter han.
Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar nu för att få hem över 150 000 brittiska resenärer under kommande två veckor, rapporterar Reuters.
Resebolagets konkurs påverkar även det i Finland verksamma dotterbolaget Tjäreborg. Alla måndagens flyg har ställts in, meddelar Tjäreborg på sin webbplats.
Eftersom alla flyg ställs in innebär det att också att returflyg är inställda. Tjäreborg säger att de jobbar med att arrangera nya returflyg till sina resenärer, och kommer att informera mera under dagen.
525 finländska utresande resenärer och 413 återvändande berörs av de inställda måndagsflygen. Sammanlagt berörs 2 884 resenärer på olika destinationer.

Osäkerheten kring brexit en orsak

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen har ökat.
Enligt produktchef Jessica Virtanen har Tjäreborg inte samma problem som moderbolaget.
– Vi har en god ekonomi i likhet med Thomas Cooks dotterbolag i Sverige, Danmark och Norge som hör till resultatenheten för Nordeuropa, säger Virtanen.
Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22 000 anställda världen över, 9 000 i Storbritannien, och 3 000 hotell världen över är knutna till företaget.
I den nordiska koncernen ingår förutom Tjäreborg även Ving som verkar i Sverige och Norge, Globetrotter i Sverige och Spies i Danmark.

ANDRA LÄSER