EU backar upp Storbritannien om nervgiftsattacken

Den brittiske utrikesminister Boris Johnson står fast vid att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsattacken i Salisbury. Hans EU-kollegor uttrycker sitt fulla stöd till Storbritannien efter händelsen.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson under ankomsten till mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndagen.
19.03.2018 14:18 UPPDATERAD 19.03.2018 15:20
– Det ryska nekandet blir alltmer absurt, sade Johnson när han anlände till EU-utrikesministermötet i Bryssel under morgonen.
– Detta är en klassisk rysk strategi. De lurar ingen längre.
EU:s utrikesministrar skriver i ett gemensamt uttalande att de ser med yttersta allvar på Londons slutsats att Moskva bär ansvar för nervgiftsattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. De 28 ministrarna uttrycker sin "förbehållslösa solidaritet" med Storbritannien.
Enligt den brittiska regeringen var det giftet Novitjock, framtaget i Sovjetunionen, som användes i attacken. Far och dotter Skripal hittades okontaktbara på en parkbänk i brittiska Salisbury den 4 mars.
Moskva har nekat till all inblandning, och i stället antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet. Kreml kräver, i ett uttalande på måndagen, en ursäkt från Storbritannien om landet inte kan presentera några bevis på Rysslands inblandning.
Händelsen har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Efter att Storbritannien förra veckan beslutade att utvisa 23 ryska diplomater svarade Ryssland häromdagen med samma mynt.

ANDRA LÄSER