Lagercrantz trodde på Kazuo Ishiguro

Bild: Cata Portin

Författaren David Lagercrantz är ett fan av Kazuo Ishiguro och tipsade akademiledamoten Kjell Espmark om Ishiguros storhet.

– Herrejävlar! utropar David Lagercrantz i telefon.

Lagercrantz befinner sig i Stockholms city och har nyss nåtts av budet att hans Nobelfavorit, Kazuo Ishiguro, tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

– I fjol höll jag ett brandtal för Ishiguro på svenska Pens styrelsemöte, berättar Lagercrantz.

– Kort därpå träffade jag akademiledamoten Kjell Espmark som tackade för tipset. Och nu belönas Ishiguro.

David Lagercrantz berömmer Kazuo Ishiguros hela författarskap men lyfter i synnerhet fram romanen Never Let Me Go. Romanen handlar om barn på internat i England. Barnen har klonats fram enkom med syfte att stå till tjänst med sina organ.

– Never Let Me Go är den starkaste romanen jag har läst i hela mitt liv, säger Lagercrantz.

Har den inspirerat dig när du skrivit Millenniumböckerna?

– Nja, det vet jag inte.

David Lagercrantz lyfter också fram mångfalden i Kazuo Ishiguros författarskap.

– Ishiguro skriver hela tiden böcker i nya genrer, i stället för att skriva samma slags böcker vilket många författare gör.

– Romanen Återstoden av dagen tillhör även den mina favoriter. Den är gudomlig.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning