David Hockney målar på Ipaden

David Hockneys verk The Other Side, målad 1990/93 är en oljemålning på duk. Bild: Richard Schmidt

Vid fyllda 81 har den brittiske konstnären David Hockney uppnått rockstjärnestatus inom samtidskonsten. Nu presenteras hans tidiga skisser och nya Ipad-målningar i Konsthallen.

Ett besök i Silicon Valley 1999 kom att bli avgörande för David Hockneys fortsatta konstnärskap. Hockney var inbjuden av Adobe som skulle lansera Photoshop och insåg att slutet på det han kallar det kemiska fotografiet, var nära.

I dag är hans inställning till Photoshop kluven.

– Photoshop är praktiskt men leder till likriktning. Titta på de stora modemagasinen, man retuscherar skönhetsfel och det finns knappt några teckningar i de stora tidskrifterna längre.

– Det finns bara fotografier och då blir det tråkigt.

Själv började David Hockney för flera år sedan rita på sin Ipad och sin dator. Utställningen i Konsthallen visar förutom hans arbeten dels en film där Hockney presenterar sina tankar om fotografi versus skisser, dels en film där han flinkt målar på sin Ipad.

Vårens ankomst i East Yorkshire är titeln på en serie målningar gjorda på Ipad. Men för att komma i gång med arbetet krävdes kameradokumentation.

– Vårens ankomst är inte lätt för kameran att uppfatta, de första tecknen är så små och kameran kan inte uppfatta olika nyanser av grönt. Vi måste använda nio kameror, säger Hockney och tackar den avslappnade atmosfären i East Yorkshire för att projektet lyckades.

– Om du fotograferar i Los Angeles måste du hala fram en massa intyg som bevisar att du har rätt att fota. I Yorkshire kom ingen på tanken att hindra oss.

Serien Vårens ankomst i Woldgate, East Yorkshire färdigställdes på Ipad 2011. Via det digitala bildspråket i Ipaden lärde sig David Hockney ett nytt bildspråk i kombination med att han fick arbeta med färger.

Surrealistiska förebilder

David Hockney är årets festspelskonstnär. Han arbetar alltjämt men bor sedan 2013 i Los Angeles och vill inte resa långa sträckor längre.

Jan Förster, chef för Helsingfors Konsthall beskriver Hockney som en surrealist och en konstnär som är mer intresserad av hur en målning presenterar sitt motiv än vad motivet är.

De stora förebilderna är Henri Matisse, Pablo Picasso och Francis Bacon.

Bland verken på utställningen har museichefen inga svårigheter att peka ut åtminstone en klar favorit.

– Porträttserien Maj 84; Pierre St Jean No. 2-5 är genial i sitt sätt att visa hur ansiktet ändrar form och klart inspirerad av Hockneys store hjälte, Picasso.

Bland övriga tidiga porträtt på utställningen finns flera som föreställer Gregory Evans. Paret möttes på 1970-talet och hängde ihop i tio år. I dag arbetar Evans i Hockneys lag.

"Vem är ditt livs stora kärlek?" undrade Guardians journalist i en intervju med Hockney för några år sedan. "Kanske Gregory", svarade konstnären.

Utställningen David Hockney visas i Helsingfors Konsthall 18.8–18.11.2018. Utställningen är inte samma som den retrospektiva utställning som visats i Tate Britain, Centre Pompidou och Metropolitan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03