David Hockney är årets festspelskonstnär

Verket Portrait of an Artist. Pool with two Figures är en av David Hockneys mest kända målningar.Bild: EPA/WILL OLIVER

Den uppmärksammade retrospektiven med konst av den brittiske regissören David Hockney visas i Konsthallen under Helsingfors Festspel.

Det här är en utställning som vibrerar av ljus och liv, precis som den annalkande våren utanför museets dörrar, skrev Philip Teir i sin recension av retrospektiven av David Hockney som visades i London för ett år sedan.

Efter det har utställningen visats bland annat i Paris.

Den brittiske konstnären, i dag fyllda 80, är känd för sina lekfulla och naivistiska målningar av kaliforniska hus, simbassänger och vardagsrum men har även målat landskap och porträtt.

Finlandspremiärer och afrikanskt

För att fira 50-årsjubileet bjuder festspelen in till gratiskonsert i Brunnsparken tillsammans med föreningen för levande musik Elmu. Esa-Pekka Salonen firar 60 år, Mahlers åttonde symfoni fyller Musikhusscenen till bräddarna och Tero Saarinens koreografi till Zimmermans cellokonsert visas äntligen i Finland. Också Kimmo Pohjonens Ultra Organ-projekt visas för första gången i Finland.

I Festspelstältet blir det toner från när och fjärran, och mötet mellan legendariska elgitarristen Steve Vai och Tapiola Sinfonietta blir säkert en av höjdpunkterna. Vid sidan av det inhemska popgardet och kanadensiska dj-kollektivet A Tribe Called Red noteras speciellt satsningen på Afrika, med världsmusiknamn som Ladysmith Black Mambazo, Fatoumata Diawara och Amadou & Mariam.

Teater, dans och performance

Schweizaren Martin Zimmermann verkar i gränslandet mellan cirkus och teater, och hans nya föreställning ger prov på fysisk mästerlighet och absurd komik. Den amerikanska koreografen Kyle Abraham, som nu för första gången gästar Finland, förenar nutidsdansens och gatudansens rörelsespråk på ett mångsidigt sätt. Hans verk synar könsrollerna i det afroamerikanska samhället.

Under festspelen ger performancegruppen Oblivia sina enda förställningar i Finland: Barn och andra radikaler ställer generationerna mot varandra. Estradverket får sitt uruppförande i Hamburg i maj och det har skapats tillsammans med ungdomar från Helsingfors.

På Nationalteaterns Lilla scen uruppförs under festspelen Tainaron, som baserar sig på Leena Krohns genombrottsroman, i regi av Essi Rossi.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00