Datorspelandets Stafettkarneval ordnas för första gången i helgen

Oskar Koivumäki, projektledare för Facklan hoppas på 400 deltagare. Bild: SPT/Sebastian Backman

Lan-partyt Facklan ordnas för första gången nu i helgen. På evenemanget avgörs vilken kommun i Svenskfinland som har de bästa datorspelarna.

Kabelfabriken i Helsingfors fylls på helgen av datorspelande ungdomar och det är CS:GO-turneringen Kommunkampen som står i fokus. Sexton finallag tävlar om vem som är bäst på datorspelet Counter-strike i Svenskfinland och vinnarteamet får 2 500 euro i prispengar.

Ett lag består av sju spelare, varav fem spelar. Deltagarna måste vara bosatta i kommunen de representerar, eller hemma därifrån.

Facklan ordnas av Finlands svenska ungdomsförbund (FSU) och målet är att det ska bli en årlig tradition.

Facklan

Ett lan-party går ut på att personer träffas för att koppla ihop datorerna till ett lokalt nätverk. Förkortningen lan står för local area network.

Facklan ordnas mellan den 30 juni och 2 juli i Kabelfabriken i Helsingfors. Arrangörerna hoppas på hundratals deltagare.

Evenemanget har ingen åldersgräns.

Kommunkampen avgörs i CS:GO – men det ordnas också tävlingar i andra spel.

Förutom FSU står Pargas Gaming Community och Yle för arrangemangen. Mer info på facklan.fi

Förutom Facklan ordnas bland annat ÖstnyLAN i Lovisa (50 datorplatser) och Assembly i Helsingfors (3 040 platser) i sommar.

Det svenska LAN-partyt Dreamhack satte världsrekord 2013 med 22 810 besökare.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39