Darude till HS: "UMK-låten Release me är inte ett plagiat"

Darude är Finlands representant i Eurovisionen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Darudes första UMK-låt Release me misstänks vara ett plagiat av Agnes Carlssons låt med samma namn.

På olika nätforum och på sociala medier har man jämfört den första av Darudes tre tävlingsbidrag till den finska Eurovisionsuttagningen med en låt av den svenska artisten Agnes Carlsson från 2009.

I både Darudes och Carlssons refränger hörs en likadan falsettröstad rad där orden "release me" (släpp mig fri) förekommer. Det har också Darude, alias Ville Virtanen, erkänt. Han säger dock till Helsingin Sanomat att det rör sig om ett sammanträffande, och att det är den enda likheten.

– Melodin och låtbyggnaden är olika. Där det sjungs "release" och sedan "me" har också olika intervall och melodi, säger Virtanen.

Virtanen säger att han låtit några musiker analysera låtarna och att de är av samma åsikt som han själv. Rent lagtekniskt ska det inte finnas något att vara orolig över.

Det har också spekulerats i att artisten vill dra till sig uppmärksamhet via plagiatmisstankar för att dra nytta av det senare i Eurovisionen.

– Någon kanske tänker att all publicitet är bra publicitet, men jag har inte för vana att skapa hajp genom något negativt, dementerar Virtanen till HS.

Darudes låt Release me handlar om det konstanta dåliga samvetet med att vara en förälder som inte hela tiden är tillgänglig. Du kan lyssna på låten på Yles UMK-sajt.

Darude kommer att framföra Finlands Eurovisionsbidrag i maj i Tel Aviv. Låten som tävlar väljs den 2 mars. Tävlingen står mellan tre låtar, Release me är det första bidraget som publicerats. Sebastian Rejman hörs som solist i alla tre låtar.

Sebastian Rejman sjunger på Darudes tävlingsbidrag till UMK. Bild: SPT/Anton Sucksdorff

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning