Darude och Rejman siktar mot Eurovisionsfinal med klimatbudskap

Sebastian Rejman på den första egentliga övningen på plats inför tisdagens seminfinal. Programmet har ändrats visuellt sedan UMK. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Finlands bidrag i Eurovision kämpar i motvind inför tisdagens semifinal. Enligt oddsen ser det mörkt ut. Artisterna själva upplever däremot att repeterandet gett resultat och att framträdandet börjar sitta.

Darude och Sebastian Rejman äter en sen lunch vid ett blåsigt bord på en uteservering i Tel Aviv. Sedan en dryg vecka befinner de sig i staden för att repetera sitt bidrag Look Away, som de skrivit tillsammans, inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest på tisdagen. Två gånger har de repeterat på scenen i arenan Expo Tel Aviv. Nu återstår tre generalrepetitioner av hela tv-sändningen inför betalande publik innan tisdagens semifinal.

– Vi är fokuserade och avslappnade vilket väl är det bästa med tanke på resultatet, säger Darude om stämningen i det finska teamet.

– Det här går lite att jämföra med ishockey-VM, säger Sebastian Rejman. Under veckan har vi hunnit samla laget och svetsats samman. Nu gäller det bara att slå in pucken.

Skett ett genombrott

Han säger att framträdandet blivit säkrare för varje repetition. Scenshowen har finjusterats och filas på in i det sista. Båda pratar entusiastiskt om det senaste repet då det var som om något lossnade. Darude tror att det kan få "ganska många att ändra åsikt" om bidraget. Med det syftar han på den kritik som Eurovisionstyckare riktat mot årets finländska bidrag, som enligt vadslagningsbyråernas snittvärde bara har fjorton procents chans att ta sig till lördagens final.

– Men det negativa tycker jag den senaste tiden vänts till något positivt, säger Rejman. Inte är jag heller hemskt intresserad och inte läser jag det som skrivs. Jag är nöjd med det vi gör och det räcker för mig.

– "Sebu" är den av oss som mer "har hjälmen på sig", medan jag är den som ibland kollar in det där. Inte förlorar jag nattsömnen precis, men ibland förundrar jag mig över att det finns de som verkar vara negativa för nöjes skull. Men inte påverkar det oss eftersom vi har så bra stämning här. Livet i den här bubblan är ganska lyxigt och trevligt, konstaterar Darude.

Sebastian Rejman och Darude möter press och fans under den officiella invigningen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sandstorm ingen hjälp

Darude, som egentligen heter Ville Virtanen, står bakom den elektroniska danslåten Sandstorm som år 2000 blev den största världshit som någon finländsk artist någonsin haft. Han är däremot inte säker på att han har så stor hjälp av den tjugo år gamla hitten i den här tävlingen.

– Det är klart att på dansmusiksidan har den här låten varit med länge, liksom människor hört den på sportevenemang och liknande. Men jag tror inte den har så stor betydelse i det här sammanhanget. Look Away är en annan låt, men säkert skadar heller inte ett visst kändisskap. Det kan göra att folk lättare röstar på låten, men avskyr man elektronisk dansmusik så kan ju den här bakgrunden däremot vara något negativt, tror han.

Nära vänner

Darude och Rejman träffades 2015 då Darude jobbade med albumet Moments där Rejman var med och skrev och sjöng på flera låtar.

– Vi gjorde titelspåret Moments under en intensiv dag då vi blev vänner och delade våra historier med varandra, vilket resulterade i en mycket personlig låt för mig. Jag vet inte om vi någonsin bekänt vår kärlek till varandra, men vi kände båda att vi hittat en gemensam melodi, säger Darude.

– Vi förenas av en kärlek till musiken, vi har säkert gjort tiotals konserter tillsammans, och det är sånt som svetsar en samman. Du tvingas se den andras fejs mer än vad som borde vara lagligt, säger Rejman.

Så när Darude fick erbjudande om att representera Finland i Eurovision Song Contest frågade han sin kompis om han ville vara med, och de kom överens om att dela på ansvaret att representera Finland enligt en fifty-fifty-princip.

– Jag behöver inte vara framme och i centrum hela tiden. Jag står inte i bakgrunden, utan vid sidan om, säger Darude om sin dj-roll på scenen. Vi är ganska långt ifrån varandra på scenen ibland, men det slutar i ett rätt symmetriskt tillstånd.

– I ett nytt hopp och i en soluppgång, fyller Rejman i som menar att huvudrollen i deras show är moder jord och den berättelse de vill berätta.

– Om allt går bra och vi tar oss till final kommer hundratals miljoner människor att ta del av vårt budskap. Om någon av dem ens för en kort sekund börjar tänka på problemen i världen och fundera över hur saker kunde fixas i stället för att bara "look away" så har vi uppnått målet med varför vi är här. Det är kanske det bästa man kan göra med musik, säger Sebastian Rejman.

Sebastian Rejman och Darude alias Ville Virtanen på stranden i Tel Aviv där de representerar Finland i Eurovision Song Contest. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Darude med sin fru Michelle Virtanen på orangea mattan. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning