Darth Vader är en fascistisk idolbild på barnkläder

Är det lämpligt att hylla ondskans ikoner och normalisera fascismen trots att de kommer i form av legogubbar och tröjtryck? frågar Peter Al Fakir. Bild: TT-AP/Jason DeCrow

Dödsstjärnan, Darth Vader och Rymdimperiets stormtrupper är alla coola grejer från mörka sidan i Star Wars. Men man glömmer lätt att de står för ett totalitärt samhälle med fascistiska drag. Och hur bra är det att symbolspråket från Tredje riket letar sig på barnens tröjtryck?

"Jag vill vara den onda sidan". Orden kommer från min son som spelar ännu ett Star Wars-spel på sin padda. Först reagerar jag inte, men sedan sjunker orden in. På ett sätt är det självklart att varenda unge vill vara galaxens grymmaste snubbe med den coolaste outfiten, Darth Vader. Men samtidigt finns den där lilla oroskänslan att det kanske inte är det bästa att uppmuntra fyraåringar att heja på den mörka sidan.

I spelens värld är de fullt utbytbara de goda och de onda. Först krigar man med Yoda mot Imperiets stormtrupper, sedan jagar man rebeller som Darth Vader och klyver dem med sitt ljussvärd. Bakgrundshistoria och bevekelsegrunder är olika för båda sidans hjältar, men handlingarna är ungefär desamma – döda, hoppa, döda, hoppa.

Men det goda och onda bör ju inte vara likställda i det verkliga livet. Någonstans känns det som en viktig komponent i uppfostran att låta barnet utveckla en inre moralisk kompass.

Stjärnornas krig-världens skapare, George Lucas, har flera gånger berättat hur han låtit sig inspireras av andra världskriget. Det totalitära Stjärnornas krig-imperiet har även drag från vår tid. Republikens kansler Palpatine tillskansar sig allt mer makt genom politiskt rävspel och undantagslagar tills han kontrollerar senaten och till slut kan utropa sig kejsare på livstid. Jämför med Putin, Erdogan och Orban.

Hela Rymdimperiets estetik är tagen från nazismens Tredje rike. Dödsstjärnan andas Hitlers monumentalarkitektur. Darth Vaders kostym är en våt Gestapo-dröm. Själv är han fullblodsfascist som rusar mellan stjärnsystemen på jakt efter oliktänkande för att inrätta "lag och ordning". Det är ett rasistiskt samhälle där andra livsformer än människan förtrycks och mördas. Det är inget Lucas försöker gömma, tvärtom, imperiets soldater kallas till och med för stormtrupper, precis som under nazismen.

Jag tittar på min sons t-shirt som jag precis har köpt. Den svarta ihåliga Vader-masken på framsidan kunde lika gärna vara en bild på Gestapoledaren Heinrich Himmler. Är det lämpligt att hylla ondskans ikoner och normalisera fascismen trots att de kommer i form av legogubbar och tröjtryck?

Vad barn har för kläder är inte okontroversiellt. Minns bara skandalen kring H&M:s reklam som hade en svart pojke med ett tröjtryck där det stod "Coolest monkey in town". Klädföretaget fick göra avbön och be om ursäkt för en storm som mest kanske rasade på sociala medier och i media.

Samtidigt tänker jag på hur ondskan gestaltas i barnlitteraturen. Astrid Lindgren hade Tengil och riddar Kato. Hos J.R.R Tolkien kryllar det av demoner, troll och brinnande ögon. Böcker som har älskats av barn och ungdomar just därför de inte väjt för att skildra mörkrets makter.

Det går också att vända på perspektiven och se saker och ting ur ett barns ögon. Då är inte vad som är gott eller ont lika självklart. Jag tänker på hur jag som förälder utövar makt över mitt barn. Hur jag manar på honom att äta upp sin mat "annars blir det inget lördagsgodis". Bestämmer när han ska gå och lägga sig och exakt hur länge han ska borsta tänderna. Helt plötsligt är det jag som är en totalitär godisfascist trots att jag ser mig själv som en ömmande mjukispappa.

En annan ömmande pappa är ju annars Darth Vader… Det är genom kärleken till sonen Luke som Anakin Skywalker till slut fördriver sin onda persona Darth Vader och dödar kejsaren. Inte helt okomplicerat. Och definitivt inte självklart vad som är svart eller vitt.

Just som jag harklar mig och försöker samla mig till ett anförande om moralen avbryter sonen mig. "Nu vill jag vara den goda sidan, den onda var så svår". Var det så enkelt tänker jag, eller har han redan förstått att människor är som legogubbar, vissa bitar är bra och andra dåliga?

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning