Darrig Merkel mötte Rinne – se video

Angela Merkel mötte Antti Rinne i dag. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått sitt tredje offentliga darranfall på en månad, den här gången bredvid Antti Rinne som är på besök i Berlin.

Vid två tidigare tillfällen har Merkel setts skaka okontrollerat, dels i samband med ett besök av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 18 juni, dels innan hon skulle stiga på ett plan till G20-mötet i Japan en vecka senare. Båda gångerna har hennes talesperson bedyrat att förbundskanslern mår fint och att det inte finns någon anledning till oro. Så även den här gången.

Den 65-åriga Merkel är såvitt känt fullt frisk. Vid det första tillfället förklarade en regeringstalesperson darrningsanfallet med det varma vädret, och Merkel ska då ha mått bättre efter att ha fått ett glas vatten. Trots det väckte händelsen farhågor om hennes hälsa, som fått ytterligare näring då skakningarna återkommit.

Merkel har suttit vid makten sedan 2005 och betraktas allmänt som den mest inflytelserika i EU-skaran av stats- och regeringschefer. I december lämnade hon partiledarskapet i kristdemokratiska CDU, och hon har flaggat för att hon avser att lämna politiken helt 2021, då den nuvarande mandatperioden löper ut.

Här ser man videon med Merkel och Rinne:

Video från juni då Merkel mötte Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Berlin:

Om du läser artikeln i nyhetsappen HBL365 kan det hända att du inte ser videorna. Klicka här för att se dem!

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning