ECB håller kvar nollräntan men signalerar förändring

Bild: Lehtikuva/AFP/Daniel Roland

Nollräntan ligger kvar länge ännu, men ECB-chefen Mario Draghi signalerar ändå för marknaden att nuvarande penningpolitik inte varar för evigt.

Europeiska centralbanken valde som väntat att inte ändra räntorna vid sitt rådsmöte på torsdagen. Styrräntan ligger sedan ett år tillbaka på noll procent och depositionsräntan på minus 0,4 procent.

Enligt Jan von Gerich, chefsanalytiker på Nordea, gav ECB-chefen Mario Draghi klara signaler till marknaden om att de negativa riskerna i eurozonen nu har minskat och att sannolikheten för ytterligare räntesänkningar har gått ner.

– Marknaden har inte på länge räknat med några ytterligare räntesänkningar, men att ECB nu tydligare signalerar att några nya lättnader inte är i sikte, gör att marknaden börjar prissätta en stramare politik och framtida räntehöjningar. Det här är Draghis sätt att tidigt och med små steg signalera förändring. Han vet hur känslig marknaden är och vill därför undvika överraskningar, säger von Gerich.

De facto börjar ECB redan i april dra ner på stimulansåtgärderna när man sänker de månatliga obligationsköpen från 80 till 60 miljarder euro. Trots att ECB ännu måste fortsätta att stimulera så tror von Gerich att Draghi blir lite mer hökaktig för varje kommande ECB-möte.

– Mot slutet av sommaren, eller senast september, signalerar han kanske klarare att ECB ytterligare minskar obligationsköpen för att helt avsluta nettouppköpen under första halvan av nästa år.

Någon höjning av räntorna tror von Gerich däremot inte att vi ser på länge ännu. Det sker sannolikt först 2019.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning