Därför sparkar Trump justitieminister Sessions

Jeff Sessions avsked ger Donald Trump större kontroll över Rysslandsutredningen.

När president Donald Trump var blott en kandidat som få republikaner tog på allvar ställde sig Jeff Sessions modigt på hans sida och förkunnade sin lojalitet. Sin belöning för det tidiga stödet till Trump kom när den nyvalda presidenten utnämnde Sessions till den prominenta positionen som justitieminister.

För Sessions var detta ett drömjobb där han kunde förverkliga sin långvariga dröm om att bli en fanbärare för skärpt lag och ordning i nationen. På den punkten gick hans filosofiska läggning hand i hand med den nya presidentens. Allt var bäddat för en harmonisk relation mellan Trump och Sessions. Men sedan kom Ryssland.

På grund av sina egna möten med den ryska ambassadören Sergej Kisljak hade Sessions inget annat val än att jäva sig från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning, som han i vanliga fall hade haft i uppgift att övervaka. Men för Trump var logiken obegriplig.

– Hade jag vetat att han skulle jäva sig hade jag aldrig anställt honom, har Trump sagt flera gånger.

I Trumps värld är justitieministers uppgift att beskydda presidenten. I den amerikanska konstitutionen är det inte så.

Det är mot den bakgrunden man måste betrakta Trumps avskedande av Sessions. Det är rimligt att anta att Trump försäkrat sig om att den nya ställföreträdande justitieministern Matthew G. Whitaker inte har för avsikt att jäva sig. Och eftersom han inte kommer att jäva sig, tar han över rollen som Muellers chef.

Matthew Whitaker är ny tillförordnad justitieminister i USA. Bild: TT-Reuters/ALLISON SHELLEY

Det betyder att han får all information om vad Mueller har eller inte har på presidenten. Det innebär att han kan begränsa de områden Mueller vill utreda om han anser att till exempel presidentens finanser inte hör till uppdraget. Han kan också strypa finansieringen av utredningen om han så vill. Till saken hör att Whitaker själv har talat om just de här alternativen i offentligheten.

Med andra ord har Trump nu fått in man på en position där han kan försöka påverka den fortsatta utredningen av Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet. Det är inte olagligt, men det bryter mot de principer som ska styra en rättsstat.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Bakgrund

De har tvingats avgå under Trump

Hög personalomsättning har präglat president Donald Trumps tid i Vita huset. Många har sparkats eller på andra sätt lämnat sina poster. Här är några av de mest framträdande namnen.

31 januari 2017: Tillförordnade justitieministern Sally Yates får sparken, eftersom hon vägrar försvara Trumps omstridda regler om inresestopp för personer från vissa länder. Hon tycker de är tvivelaktiga, både rättsligt och moraliskt. Yates var tillsatt av Barack Obama och skulle tjänstgöra i väntan på att den nye ministern godkändes av senaten.

14 februari: Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, petas sedan det framkommit att han haft kontakter med Rysslands ambassadör som han inte redogjort för fullt ut.

9 maj: James Comey, chef för den federala polisen FBI, får sparken. Han hyllades av Trump när han kort före valet återöppnade utredningen av Hillary Clintons bruk av privat e-post. När Comey också vill utreda vad Trumps omgivning haft för kontakter med ryska företrädare faller han i onåd.

Maj: Kommunikationschef Michael Dubke avgår efter bara tre månader på jobbet. Han hänvisar till personliga skäl.

21 juli: Vita husets pressekreterare Sean Spicer avgår. Han motsatte sig utnämningen av Anthony Scaramucci som kommunikationschef och blev gradvis undanskuffad som presstalesman. Sarah Huckabee Sanders tar över som talesperson för Vita huset.

28 juli: Stabschef Reince Priebus sparkas efter en maktstrid där Priebus anklagades för att ha läckt information till medier.

31 juli: Anthony Scaramucci, kommunikationschef som hämtades från Wall Street, kickas efter bara några dagar efter grova utfall mot personer inom Trumpadministrationen.

18 augusti: Steve Bannon petas från posten som chefstrateg. Han ogillades av många i Trumps närmaste krets, bland dem svärsonen och rådgivaren Jared Kushner. Retade också mittenlägret i Republikanerna.

29 september: Sjukvårdsminister Tom Price avgår sedan det framkommit att han gjort dyra flygresor med privatplan på skattebetalarnas bekostnad.

28 februari 2018: Den senaste kommunikationschefen, Hope Hicks meddelar att hon säger upp sig.

6 mars: Trumps högste ekonomiska rådgivare Gary Cohn säger upp sig. Cohn kritiserade Trumps omstridda förslag om att införa stål- och aluminiumtullar.

13 mars: Utrikesminister Rex Tillerson får sparken. En av anledningarna, enligt Trump själv, är att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran. Tillerson har vid flera tillfällen gått emot uttalanden som president Trump har gjort, och har bland annat varit kritisk till införandet av ståltullar och utträdet ur Paris-avtalet.

17 mars: FBI:s vicechef Andrew McCabe får sparken med omedelbar verkan. Avskedet kommer bara dagar innan McCabe skulle ha gått i pension från myndigheten. McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Demokraternas Hillary Clinton och Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet 2016. Han har upprepade gånger kritiserats offentligt av Trump.

22 mars: Nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör.

5 juli: Scott Pruitt, högste chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, lämnar sin post efter en tids anklagelser om jäv och motstridiga intressen. EPA:s vicechef – som deltog i lobbyarbete åt kolindustrin – tar över tills vidare.

29 augusti: Don McGahn, en av USA:s president Donald Trumps högt uppsatta juridiska rådgivare, lämnar Vita huset under hösten, skriver presidenten på Twitter.

9 oktober: USA:s FN-ambassadör Nikki Haley meddelar vid en pressträff i Vita huset tillsammans med Donald Trump att hon lämnar sin post vid årsskiftet.

7 november: Justitieminister Jeff Sessions får sparken. "Kära herr president, på din begäran lämnar jag in min avskedsansökan", skriver Sessions i ett uttalande.